Enyhén emelkedő olajárak

Vágólapra másolva!
Szinte az utolsó pillanatig igyekeznek lebeszélni a fő ipari fogyasztók az OPEC-et az olajkitermelési kvóta csökkentéséről. A várható drágulás ellenére lanyha kereslet jellemezte a piacot.
Vágólapra másolva!

A New York-i piac hiányában álmos kereskedés és lanyha drágulás jellemezte a nyersolaj európai piacát. A fő ipari fogyasztók még az OPEC-ülés előtti utolsó pillanatban is a tervezett termeléscsökkentésről igyekeztek lebeszélni a kartellt.

A globális szabadpiaci alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent alaptípus még futó februári határideje a londoni nemzetközi olajtőzsde hétfői kereskedésében 45 centes nyereséggel 26,20 dollár volt.

Egyértelmű jelzések szerint a Kőolajtermelő Országok Szervezetén (OPEC) belül egyetértés született a napi kitermelési összkvóta másfél millió hordós, mintegy 5 százalékos csökkentéséről. A hivatalos döntést a kartell szerdai bécsi miniszteri értekezletén hozzák meg. A fő fogyasztó ipari térségek közül az Egyesült Államok és az Európai Unió is a kvótacsökkentési terv ejtésére igyekezett még a hét elején is rábírni az OPEC-et.

Bill Richardson, a távozófélben lévő amerikai kormány energiaügyi minisztere, aki az elmúlt napokban személyesen járta végig az arab OPEC-tagokat, hétfőn azt mondta: egyes tagországok fontolóra vették a ,,mérsékelt" csökkentéssel kapcsolatos amerikai kérést. Az Egyesült Államok szerint semmilyen kvótacsökkentésre nem lenne szükség, de az amerikai kormány reálisan gondolkodik, és belátja, hogy bizonyos termelés-visszafogás lehetséges.

Hétfőn az EU-bizottság brüsszeli szóvivője is az ,,elsietett" kvótacsökkentéstől óvta a termelőket. Az illetékes szerint érthető, ha 22 dolláros árszint kialakulása esetén az OPEC intézkedik, de ez csak megfontoltan történhet.

Az OPEC által hét olajféleségből összeállított referenciakosár átlagára a hivatalos hétfői közlés szerint pénteken 24,43 dollár volt. A kartell saját ármechanizmusa szerint akkor kell termeléscsökkentéssel beavatkozni, ha a referenciaár tíz jegyzési napon át egyfolytában 22 dollár alatt marad.

Az OPEC bevétele tavaly 68 százalékkal nőtt 1999-hez képest, és elérte a 261 milliárd dollárt; ez húszéves rekord - jelentette a Pétrostratégies című francia szaklap. A lap emlékeztetett, hogy az OPEC-olajok tavalyi átlagára hordónként 27,17 dollár volt, az 1999-es 17,27 dollár és az 1998-as 11,8 dollár után.

(Népszava)

Ajánlat:

OPEC

Korábban:

Rekordbevételt könyveltek el az OPEC tagállamok
(
2001 január 15.)