Synergon: 700 millió körüli veszteség 2000-ben

A tavalyi évre vonatkozó adatok alapján a Synergon-csoport 700 millió forint körüli veszteségre számít. Ez jelentős eltérés a korábban előrejelzett várakozásokhoz képest. A Synergon 2000 első félévében 155, 4 millió forint adózás utáni eredménnyel zárta, a harmadik negyedévet ugyanakkor már 179 millió forint adózott veszteséget ért el.

A Synergon-csoport 700 millió forint körüli veszteségre számít a 2000. évre vonatkozó pénzügyi adatok eddigi feldolgozása alapján - közölte a Synergon Informatikai Rt. a Magyar Tőkepiacban kedden.

Az előrejelzésektől való jelentős eltérés oka a közlemény szerint a várakozásoktól elmaradó negyedik negyedév, valamint az átszervezésekhez és portfólió tisztításhoz kapcsolódó rendkívüli, a működési költségeken kívül eső tételek.

A társaság a 2000. évre vonatkozó végleges, de nem auditált mérleg- és eredményadatokat 2001. február 13-án hozza nyilvánosságra - közölte a Synergon vezetése.

Korábbi közlések szerint a Synergon tavaly az első félévben 155,4 millió forint adózás utáni eredményt ért el, a harmadik negyedévet viszont már 179 millió forint adózott veszteséggel zárta.

Mint ismeretes, a hétfői nap folyamán a társaság igazgatósága Gyurós Tibort bízta meg a vezérigazgatói feladatok ellátásával. Gyurós megtartja elnöki pozícióját is.

A cég új vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy cége a meghirdetett átalakítási program eredményeként a második negyedévben már nyereséges lesz.

A Synergon tavaly októberben megkezdett megújításától Gyurós Tibor azt várja, hogy a társaság az év végére 8-10 százalékos árbevétel-növekedést, 30-35 százalékos nettó fedezetbővülést és 200 millió forintos működési eredményt ér el.

Gyurós Tibor elmondta, hogy a reorganizációs stratégia keretében létszámleépítést, egyes készletek értékesítését, valamint az általános költségek csökkentését határozták el.

A negyedik negyedévben csak a létszámleépítés 130-150 millió forint veszteséget okozott, amely éves szinten 100 fő elbocsátást jelentette a 470-ből - tette hozzá Gyúrós. Szerint:e az idei év sikerének záloga ügyfélkapcsolataikban, technikai kapacitásaikban és a stabil tőkeháttérükben rejlik.

A Synergon részvényének hétfői záró ára 920 forint volt. Az elmúlt egy évben az értékpapír legmagasabb árfolyama 4.650, míg legalacsonyabb árfolyama 720 forint volt. Kedden záráskor a részvény 845 forinton állt.

(MTI)

Ajánlat:

Synergon

Korábban:

Gyurós Tibor a Synergon elnök-vezérigazgatója
(2001 január 15.)