Új 500 forintos bankjegyeket bocsát ki a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank új biztonsági elemmel ellátott 500 forintos bankjegyeket bocsát ki február 1-jétől. A bankjegyeken a vízjelmező feletti kép helyére egy lenyomat kerül, amely optikailag változó tulajdonságú festékből készül és rajta az MNB felirat lesz látható. Egyidejűleg az 1998- ban kibocsátott 500 forintos bankjegyek is forgalomban maradnak.

A Magyar Nemzeti Bank február 1-jétől új biztonsági elemmel ellátott 500 forintos bankjegyeket bocsát ki, ám a régiek is forgalomban maradnak - tájékoztatott a jegybank kedden.

Az új biztonsági elem egy optikailag változó tulajdonságú festékkel (OVI) készült nyomat lesz, amely - hasonlóan a 2000. november 1-jétől kibocsátott 1000 forintos bankjegyhez - az előoldalra, a vízjelmező felett található rejtett kép helyére kerül. A nyomat, amelyben az MNB betűk jelennek meg, a rátekintés szögétől függően arany vagy zöld színű.

Az MNB közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy az 1998 óta kibocsátott 500 forintos bankjegyek továbbra is forgalomban maradnak. A Magyar Nemzeti Bank az új biztonsági elem alkalmazását az 500 forintos címletű bankjegyeken a Magyar Közlönyben megjelenő hirdetményben teszi közzé.

A közlemény kitér arra is, hogy a jegybank 2001. február 1-jén bocsátja ki a 20 000 forintos címletű bankjegyet.

(MTI)

Ajánlat:

MNB