<P>A Gazdasági Minisztérium javasolja a béralku elfogadását</P>

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Minisztérium (GM) örömmel vette tudomásul, hogy a szakszervezetek és a munkaadók rövid időn belül megállapodásra jutottak az idei béremelkedések mértékéről - nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Herczog László, a gazdasági tárca miniszteri megbízottja. A minisztérium megkezdte a javaslat közigazgatási egyeztetését, a megállapodás elfogadását ajánlva a társtárcáknak.
Vágólapra másolva!

A hétfőn megkötött 2001-es bérmegállapodás elfogadásának szándékával tegnap megkezdte a tárcaközi egyeztetéseket a Gazdasági Minisztérium - tudta meg lapunk Herczog Lászlótól. Mint arról beszámoltunk, hétfőn az érdek-képviseleti tárgyalócsoportok 9,75-12,5 százalékos átlagos bruttó keresetemelkedésben állapodtak meg. A munkaadók és a munkavállalók jövő csütörtökre összehívták az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) ülését, ahol felszólítják a kormányt, hogy csatlakozzon a kétoldalú megállapodáshoz.

- A gazdasági tárca üdvözli a gyors megállapodást, ez is bizonyította, hogy bevált a kétoldalú egyeztetés - reméljük hasonló sikerrel járnak a Munka törvénykönyvének módosításáról folyó egyeztetések is - mondta a miniszteri megbízott.

A következő két hétben a kormány nem ülésezik, ennek ellenére a minisztereknek kell dönteniük arról, hogy milyen álláspontot képviselhet a gazdasági tárca az OMT-ülésen. A megállapodás 8-8,5 százalékos inflációra épül, szemben a kormányzat 5-7 százalékos prognózisával, ezért lesz különösen érdekes a pénzügyi tárca, illetve végső soron a kormány álláspontja.

- Míg 2000-ben a reálbérek 1,5 százalékkal emelkedtek, így a mostani megállapodás ennél nagyobb növekedést tesz lehetővé 2001-re - vélekedett Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő közgazdásza. (A szakszervezetek korábban úgy vélekedtek, a 3 százalékot is elérheti a reálbér-növekedés az egyezménnyel.) Ám a magasabb bérkiáramlás nem jár együtt a kereslet növekedésével az elemző véleménye szerint. Ugyanis míg tavaly a megtakarítások rovására nőtt a háztartások fogyasztása, idén várhatóan a fogyasztást szinten tartva a megtakarításokat növelik a magasabb reálkeresetekből. A magasabb bérkiáramlás egyedül a szolgáltatási szektorban gerjeszthet inflációt: az ágazat minden másnál érzékenyebb a fizetőképes kereslet növekedésére.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium