Vágólapra másolva!
A pécsi önkormányzat szerint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) nem vehette volna meg a Magyar Televíziótól (MTV) a Pécsi Körzeti Stúdió épületét, mivel az sosem volt az MTV tulajdona.
Vágólapra másolva!

A pécsi önkormányzat szerint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) nem vehette volna meg a Magyar Televíziótól (MTV) a Pécsi Körzeti Stúdió épületét, mivel az sosem volt az MTV tulajdona. Toller László, a baranyai megyeszékhely polgármestere ezzel szemben sajtótájékoztatóján iratokkal igyekezett bizonyítani, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata jogelődje térítésmentesen, ideiglenesen adta át kezelésre az ingatlant az MTV-nek, kifejezetten a Pécsi Körzeti Stúdió létesítésére.

A privatizációs társaság viszont olyan közhiteles ingatlan-nyilvántartási adatokra hivatkozik, melyek egyértelműen bizonyítják, az 1997. január 28-án született határozat alapján a 16 659-es helyrajzi számú, 5732 négyzetméter alapterületű, műemléki védettséget élvező épület tulajdonosa az MTV. A tulajdoni lapon semmi nem utal az önkormányzat tulajdonosi voltára.

Az önkormányzat vissza akarja kapni a vitatott ingatlant vagy az épület értékének megfelelő kártérítésre tart igényt, és arra kérte a privatizációs társaságot, hogy az ingatlant vegye le árverési listájáról. Szükség esetén peres úton is érvényt szerez jogainak - közölte a megyeszékhely polgármestere.

Az ÁPV Rt. ennek ellenére február 14-re meghirdette az épület árverését. A kikiáltási ár a tavaly december 20-i vételár lesz. Kerényi Éva, az ÁPV Rt. ügyvezetőigazgató-helyettese a Népszava kérdésére elmondta, ez az összeg 257 millió forint, s a pécsi önkormányzatnak, illetve az Országos Műemlékvédelmi Hivatalnak elővételi joga van.

Az esetleges perrel kapcsolatban a helyettes ügyvezető igazgató nem kívánt nyilatkozni.

Bihari Tamás

(Népszava)