<P>A legnagyobb skót szolgáltató is érdeklődött a PowerGen iránt</P>

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy a glasow-i székhelyű ScottishPower áramszolgáltató is érdekelt volt az angliai PowerGen-nel kötendő egyesülési tárgyalások megindításában. Mint ismeretes a német E.ON is tervezi a PowerGen-el való fúziót. Skócia legnagyobb szolgáltatója. amely egész Nagy-Britannia ellátásából mintegy 11 százalékkal részesedik, elemzők szerint jó eséllyel venné fel a versenyt a nála jóval nagyobb E.ON-el.
Vágólapra másolva!

A ScottishPower szolgáltató hétfői közleményében arra kéri befektetőit, hogy tartsák szemüket a PowerGen-E.ON egyesülési tárgyalások fejleményein. A skót vállalat szóvivője szerint csak piaci információkat kértek partnereiktől a fúziót illetően.

Az angol PowerGen szerdai közleménye szerint korábban már folytattak tárgyalásokat a német vállalatóriással és más cégek is érdeklődtek irántuk.

Értesülések szerint a ScottishPower a Morgan Stanley tanácsadó céget bízta meg a fúzió vizsgálatával. A ScottishPower részéről a továbbiakban nem kívánták kommentálni az ügyet.

A ScottishPower részvények árfolyama 1, 9 százalékkal 430 penny-re emelkedtek, a PowerGen papírok árfolyama pedig 3, 2 százalékos emelkedés után 717, 5 penny-n zárt a londoni tőzsdén. Az E.ON részvények árfolyama 0, 3 százalékkal nőtt és 58, 7 eurón zárt Frankfurtban.

Elemzők szerint igen valószínűtlen, hogy a ScottishPower ajánlatot kívánt volna tenni a teljes PowerGen-re, valószínűbb, hogy csak egyes szolgáltató egységek iránt érdeklődtek. Így természetesen a PowerGen 3 millió ügyfele is a skót céghez kerülne. A két vállalat esetleges egyesülése egyébként különböző szabályozási problémákba ütközött volna Nagy-Britanniában.

Angliában és Wales-ben a PowerGen a piac 14, 5 százalékát birtokolja, míg a Scottish csak 2, 2 százalékát. Egész Nagy-Britannia elektromos ellátásából a Scottish 11 százalékkal, a PowerGen csupán 7, 8 százalékkal részesedik.

Skócia - ahol a ScottishPower már eddig is a legnagyobb gyártónak és szolgáltatónak minősült - a szabályozásoknak köszönhetően Angliától és Wales-től elkülönülő piacnak számít.

A 11, 6 milliárd piaci értékű glasgow-i székhelyű cég harcba szállhatna a piac ellenőrzéséért a nála jóval nagyobb E.ON -el, amelynek piaci értéke meghaladja a 44 milliárd eurót.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

ScottishPower

Korábban:

A német E.ON a PowerGen megvásárlását tervezi
(2001 január 17.)