Vágólapra másolva!
A Szegedi Konzervgyár hétfőn bezárt, a csaknem 200 dolgozó megkapta a felmondó levelet - közölte hétfőn a tulajdonos, a Magyar Fejlesztési Bank. A közlemény szerint a tulajdonosi jogokat gyakorló Limpex Rt. igazgatósága a szegedi gyár reorganizációjának folytatásáról döntött, miután az üzletrész értékesítésére tett erőfeszítések nem jártak eredménnyel.
Vágólapra másolva!

A négy konzervgyárat tömörítő Limpex több milliárd forint veszteséget halmozott fel az 1998-as orosz pénzügyi válság következményeként. A tulajdonos a veszteségek mérséklésére szerette volna mielőbb eladni szakmai befektetőnek a szegedi konzervgyárat.

Az értékesítésre kiírt pályázatra azonban nem érkezett megfelelő vételi ajánlat, a tárgyalások is jóval értéken aluli vásárlási ajánlatokat eredményeztek. Ezek elfogadását az állami vagyonnal való gazdálkodás felelőssége nem tette lehetővé és indokolttá - olvasható a közleményben.

Az MTI értesülése szerint a másik két konzervgyárra, a nagyatádira, valamint a nyíregyházira kiírt pályázat határideje február 7-én jár le. Az MTI úgy tudja, hogy ezeknek a gyáraknak jobbak a kondíciói, így remény van arra, hogy a pályázat eredményes lesz.

A 60 éves szegedi konzervgyár az utóbbi években már veszteségesen termelt, többször cserélt gazdát. Két évvel ezelőtt a térség 15 ezer mezőgazdasági kistermelőjének munkát adó "zöldségvonal" is megszűnt, a gyár termelése a konzervgyártásra szűkült. A 2100 dolgozóból mára 200-an maradtak, akiket már előzőleg értesítettek a gyár tervezett bezárásról. A szegedi gyár megszűnésével a régióban 15-20 ezer termelő számára vész el a megtermelt áruk értékesítési lehetősége.

(MTI)