Megtartja többségi részesedését az Orange-ban a France Télécom

Vágólapra másolva!
Jelentős diszkonttal - az legoptimistább várakozásokhoz képest alig féláron - viszi tőzsdére a France Télécom a tulajdonában lévő mobilszolgáltató, az Orange 15 százalékát - közölte a Bloomberg. A francia telefontársaság a későbbiekben sem kíván 50 százaléknál alacsonyabb részt birtokolni a mobilleány Orange-ban.
Vágólapra másolva!

Részvényenként így 11,5 és 13,5 euró között lesz a második legnagyobb európai mobilszolgáltató ára, aminek következtében valószínűleg igen nagy lesz az érdeklődés a kedden (holnap) kezdődő jegyzésen. A céget így 55,2 és 64,8 milliárd euró közötti értékre becsülik. A végleges árat február 12-én, a börzei bevezetés napján állapítják meg.

Az Orange tőzsdei bevezetését a France Télécom kötvénykibocsátással kíséri: ezeket csak Orange-részvényekért lehet majd megvásárolni. Ezekből a France Télécom legföljebb 243 milliót fogad el cserébe. Ha teljes lesz a beváltás, a France Télécom Orange-részesedése 80 százalékra csökken.

A France Télécomnak szakértők szerint igen nagy szüksége van az értékesítésből származó bevételekre. Felmerült ugyanis, hogy a Standard & Poor's ronthat a cég "A" kategóriájú hitelminősítésén, miután az a tavalyi évben 50 milliárd dollárt költött többek között koncessziós díjakra, az expanzióhoz azonban nem rendelkezett megfelelő mennyiségű tőkével.

A 19 országban 30 millió ügyfelet kiszolgáló Orange vezérigazgatója, Hans Snook hétfőn úgy nyilatkozott, hogy ha lezajlik a kibocsátás, az Orange fontolóra vesz néhány bevásárlást. Úgy vélte, a holland KPN-hez tartozó német E-Plus és a részben állami finn Sonera - mindkettő részvénye körülbelül 70 százalékot esett tavaly - jól illenének az Orange profiljába, és azt is megérdeklődik, mi a spanyol Telefónica álláspontja valamilyen együttműködésről. A cég 2005-re a világ 50 országában kíván jelen lenni szolgáltatásaival.

A France Télécom 1999 augusztusában vette a mobilcéget 67 milliárd márkáért a Vodafone-tól.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Végleges a France Télécom-Orange házasság
(2000. augusztus 23.)