A Compaq a vártnál jobb eredménnyel zárta az utolsó negyedévet

Vágólapra másolva!
A texasi számítógép-gyártó vállalat a tavalyi év utolsó negyedét 83 százalékos működési profitnövekedéssel zárta. Ebben az időszakban a cég forgalma 11, 5 milliárd dollárt tett ki, ami mintegy 10 százalékos növekedést jelent a megelőző év hasonló időszakához képest. Az elmúlt évben a Compaq 569 millió dolláros nettó profitot könyvelhetett el, teljes évi forgalma pedig 10 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

A houstoni központú vállalat 2000 utolsó negyedében 83 százalékkal 515 millió dollárra növelte működési profitját a megelőző év utolsó negyedéhez képest - ez részvényenként 30 cent nyereséget jelent, az egy évvel korábbi 16 cent helyett. Elemzők korábban részvényenként 28-30 centes nyereséget valószínűsítettek. A cég forgalma 10 százalékkal emelkedett és mintegy 11,5 milliárd dollárt tett ki. A nagyteljesítményű szerverek eladásából származó bevételek ellentételezték a visszaeső személyiszámítógép-eladásokat.

Az egyszeri tételeket beszámítva a Compaq 672 millió dollár nettó veszteséggel zárta a negyedik negyedévet.

Az európai keresletcsökkenés miatt a Compaq októberben lefelé módosította a várható forgalmi adatokat, majd a karácsonyi ünnepek előtti gyenge forgalom további korrekciót tett szükségessé. Michael Capellas cégelnök szerint a tendencia még eltart néhány hónapig.

A Compaq az elemzők várakozásaival összhangban erre az évre részvényenként 20-25 százalékos nyereség-növekedését valószínűsít. Az elmúlt évben a vállalat 569 millió dolláros nettó profitot ért el, teljes évi forgalma pedig 10 százalékkal, 38,53 milliárd dollárról 42,38 milliárd dollárra emelkedett.

(MTI)