Az EU-hoz igazítják a járulékokat

Vágólapra másolva!
Az ajándékok és reprezentációs költségek után a 31 százalékos munkaadói járulékot nem kell megfizetni, az adót és a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást viszont igen, a saját dolgozók esetében is.
Vágólapra másolva!

Az ajándékok és reprezentációs költségek után a 31 százalékos munkaadói járulékot nem kell megfizetni, az adót és a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást viszont igen, a saját dolgozók esetében is - hangsúlyozta Szikszainé Bérces Anna, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. A szakember mindezt annak kapcsán mondta el, hogy a közelmúltban több híradásban is félreérthetően jelentek meg az ajándékok és reprezentációs kiadások után fizetendő költségek.

Hozzátette: egészségügyi hozzájárulást azoknak a külföldieknek nem kell fizetniük, akik a magyar szabályok szerint nem minősülnek biztosítottnak. A főosztályvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2001 januárjában kifizetett, de az elmúlt évre vonatkozó jövedelmek - például a decemberi fizetés vagy a 13. havi bér - után még a tavalyi 33 százalékos munkaadói járulékot kell fizetniük a munkáltatóknak.

Amennyiben úgynevezett elmaradt jövedelemről van szó, akkor az idén érvényes 31 százalékos kulcsot kell alkalmazni. A kifizetett összeget viszont - például a táppénz vagy a nyugdíj kiszámításánál - annál az évnél veszik figyelembe, amelyben eredetileg esedékes lett volna.

Az európai uniós jogharmonizáció keretében módosítani kell a közeljövőben a járulék- és a nyugdíjtörvényt, valamint a kötelező egészségbiztosításról szóló jogszabályt. Vizsgálják még, hogy a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvényt is szükséges-e módosítani. Az ellentmondás abból adódik, hogy amíg nálunk ez a rendszer kötelező, addig az EU-országok többségében önkéntes.

(Népszava)