Enyhén nőtt az amerikai foglalkoztatási költségindex

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban 0, 8 százalékkal nőtt a foglalkoztatási költségindex az utolsó negyedévben. Az előzetes piaci konszenzus 1, 1 százalékos növekedést valószínűsített erre az időszakra. Várakozások szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a jövő héten tovább csökkenti 6 százalékos irányadó rövid távú kamatát.
Vágólapra másolva!

A tavalyi utolsó negyedévben a vártnál kisebb mértékben, 0,8 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest a foglalkoztatási költségindex az Egyesült Államokban. A fizetett alkalmazottak bérének és juttatásainak változásait mérő mutató éves növekedése 4,1 százalék volt.A tavalyi negyedik negyedévre 1,1 százalékos növekedést valószínűsített az előzetes piaci konszenzus; a harmadik negyedévben 0,9 százalékkal nőtt az előző három hónapról a mutató.

Elemzők szerint a vártnál jóval szerényebb költségindex-növekedés elégedett hangulatot teremt a Wall Streeten, mert azt jelzi, hogy az amerikai gazdaságban csökken az inflációs nyomás -írta a Dow Jones.

Általános piaci várakozások szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a jövő héten a januári váratlan 50 bázispontos kamatcsökkentéshez hasonló mértékben csökkenti jelenleg 6 százalékos irányadó rövid távú kamatát.

A munkaügyi minisztérium csütörtöki jelentése szerint a tavalyi utolsó három hónapban 0,7 százalékkal nőttek az alkalmazotti bérek és fizetések, s 0,8 százalékkal a béren kívüli juttatások. Az eggyel korábbi három hónapos időszakban 0,8, illetve 1,0 százalékos negyedéves növekményeket mértek.

(MTI)