Többéves késésben az adóhivatal

Vágólapra másolva!
Az APEH tájékoztatása szerint a külföldi cégek által benyújtott 1999-es számlák után mintegy 50- 100 millió forintot kell még visszafizetni. A késedelem oka, hogy a törvény nem írja elő az ügyek elbírálásának határidejét. Az Adóhivatal ígérete szerint a legfeljebb milliós összegű ügyeket január végéig lezárják. 2000- ben összesen 100 milliárd forint értékben dolgoztak fel külfödiek által benyújtott számlákat.
Vágólapra másolva!

Összesen 50-100 millió forintnyi áfát várnak vissza jelenleg a külföldi cégek az 1999-ben benyújtott számláik alapján - értesült a Világgazdaság. Az APEH tájékoztatása szerint január végéig lezárja a kis összegű, esetenként legfeljebb milliós értékű ügyeket. További 1500 tavalyi igénylés rendezését pedig az első negyedév végére ígérik.

A problémát az okozta, hogy a törvény nem szab határidőt az adóhivatalnak az ügyek elbírálására. Több cég sérelmezte az eljárás lassúságát, amit a pénzügyi tárcánál is jeleztek.

A tavalyi évben az adóhivatalban történt átszervezésekkel sikerült az ügyintézést meggyorsítani, és így megoldani a külföldi cégek áfa-visszaigénylése körül kialakult problémát - tájékoztatta a Világgazdaságot Hadi László, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője.

Tavaly összesen 100 milliárd forint értékű, külföldiek által benyújtott számlát dolgozott fel az APEH Észak-budapesti Igazgatósága - nyilatkozta Bognár Péter igazgató. Közel 20 milliárd forint összegű áfát kaptak vissza az igénylők. A külföldön bejegyzett vállalkozásoknak 17 milliárd forintot utaltak, a diplomáciai státusú személyeknek pedig 3 milliárd forintot.

(MTI)

Ajánlat:

APEH