A PSZÁF szerdán nyújtja be keresetét a CIB Bank ellen

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a jövő héten szerdán nyújtja be a Fővárosi Bíróságra a CIB Bank elleni keresetét, a bank múlt heti BorsodChem részvényvásárlása miatt. A felügyelet hangsúlyozta, hogy a CIB lépése egyszerre ellentétes a vonatkozó törvények szellemével és a felügyelet alapelveivel.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a jövő héten szerdán nyújtja be a Fővárosi Bíróságra a CIB Bank elleni keresetét - erősítette meg Gulácsi Ferenc, a PSZÁF szóvivője pénteken.

A felügyelet egy hete döntött arról, hogy a bíróságon támadja meg a CIB Bank BorsodChem (BC) részvényvásárlását. Akkor a felügyelet azt hangsúlyozta, hogy a CIB lépése egyszerre ellentétes a vonatkozó törvények szellemével és a felügyelet alapelveivel.

Mint ismeretes a CIB Bank Rt. a múlt héten, hétfőn jelentette be, hogy megvásárolta a Milford Holdings Ltd.-től a BC Rt. részvényeinek 24,8 százalékát. A bank szerződéses kapcsolatba lépett a Sziburral, amely szerint a Szibur vételi opcióval rendelkezik a CIB Bank által megvásárolt BorsodChem részvénycsomagra.

A Szibériai-Uráli Petrokémiai és Gázipari Társaság (Szibur) 2000. október 25-n opciót szerzett a BC részvényeinek 24,8 százalékára az Írországban bejegyzett Milford Holdings Ltd-től és december 27-én élt is opciós jogával.

A BC 2001. január 10-i nagyrészvényesi találkozóján a BorsodChem részvénykönyvében még 24,8 százalékkal szereplő Milford nem vett részt, miután tulajdoni hányadát eladta a Sziburnak. Az orosz vegyipari cég, a Szibur viszont már képviseltette magát a tanácskozáson.

Mindezek után következett a CIB Bank bejelentése a részvénycsomag megvásárlásáról, ami részben ellentétes volt a korábbi közlésekkel.

(MTI)

Ajánlat: