Az Ericsson kihelyezi mobilgyártását

Vágólapra másolva!
Kihelyezi mobiltelefon-gyártását az Ericsson svéd távközlési csoport, miután a mobiltelefon-üzletág tavalyi vesztesége 16,2 milliárd svéd korona - 1,67 milliárd dollár - volt. A mobilok gyártását a Flextronics veszi át.
Vágólapra másolva!

A vállalat pénteki bejelentése szerint az Ericsson-mobilok gyártását a Magyarországon is jelen lévő, szingapúri bejegyzésű Flextronics elektronikai gyártási szolgáltatásokat végző csoport veszi át. A svéd cég a mobiltelefon-üzletágon tavaly elszenvedett veszteségeit alkatrészhiánnyal és a nem versenyképes termékkosárral magyarázta.

A vállalat pénteki beszámolója szerint az Ericsson a tavalyi utolsó negyedévben - a Juniper Networks Inc. amerikai érdekeltség eladásából származó 15,4 milliárd korona nélkül - 1,5 milliárd korona működési veszteséget szenvedett el. Ebbe még nem számolták el a bejelentett gyártáskiszervezés 8 milliárd koronás költségét, de az adatban már szerepel a mobiltelefon-üzletág korábban bejelentett, 4,7 milliárd koronás átszervezési költsége. A kiigazítás nélkül számolt negyedik negyedévi működési profit 5,6 milliárd korona volt az egy évvel korábbi 8,7 milliárd korona után.

A tavalyi év folyamán a vállalat csoportszintű értékesítési árbevétele 273,6 milliárd korona volt az egy évvel korábbi 215,4 milliárd korona után, a működési profit 31,2 milliárd koronára emelkedett az 1999-es 17,6 milliárd koronáról, a nettó eredmény 21,02 milliárd korona (részvényenként 2,65 korona) volt az 1999-ben mért 12,13 milliárd koronával (1,54 EPS) szemben.

Az Ericsson részvényeinek árfolyama a stockholmi tőzsde péntek reggeli kereskedésében 106,50 korona volt a csütörtöki 118,50-es záróár után.

(MTI)