Vágólapra másolva!
A kis- és középvállalatok több mint fele - ha mérsékelten is - javulónak ítéli a magyar gazdaság idei első félévi kilátásait. Óvatos optimizmussal nyilatkozik viszont ugyanez a vállalati kör saját működése külső feltételeiről és rövid távú fejlődési lehetőségeiről.
Vágólapra másolva!

Viszonylag erős elkülönülés jellemzi a gazdaság két meghatározó részét - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet kis- és középvállalkozói körben először végzett felméréséből. A megkérdezettek közül a külföldi érdekeltségű vállalatoknak végzett beszállítói munka szélesítésének lehetőségére zömmel - 67 százalékban - pesszimista válaszok születtek. Ezzel szemben a saját vállalkozások jövőjét tekintve a válaszadók 23 százaléka számít rosszabbodásra, 36 százalékuk viszont nem vár semmilyen változást. Az Ecostat szakértői szerint tehát a nagyobbik hányad mérsékelt derűlátással tekint cége helyzetének idei alakulására. Annak ellenére, hogy a megkérdezettek csak óvatos optimizmussal nyilatkoztak vállalkozásuk jövőjéről, az elemzőcég szerint ebből nem lehet a gazdasági növekedés megtorpanására következtetni.

Kedvezőbb azonban a helyzet az első féléves várakozásokat tekintve. Saját vállalkozásuk tevékenységének bővítésére a megkérdezettek 64 százaléka lát esélyt az év első hat hónapjában. Ezen belül azonban a döntő hányad - 59 százalék - legfeljebb 5 százalék alatti növekedést tart reálisnak. A belföldi piacokon a cégek fele változatlannak ítéli meg értékesítési pozícióit. A megkérdezetteknek 22 százaléka ugyanakkor arra gondol, romlanak majd lehetőségei.

A vállalkozók úgy gondolják - derül ki az anyagból -, hogy üzleti tevékenységük bővülését elsősorban az éleződő verseny akadályozza. Második helyre a szegényes belföldi keresletet, míg harmadikra a tőkehiányt sorolták. A gazdasági környezet bizonytalansága és a bürokrácia az akadályozó tényezők között az utolsó helyre került.

A tőkehiány ma még sok társaságnak akadályozza a fejlődését. Az év első felében a megkérdezettek tehát vagy elhalasztják fejlesztéseik megvalósítását, vagy hitelfelvétellel akarják megoldani tőkeigényüket. A kis- és középvállalkozók alig több mint fele gondolja csak úgy, hogy javul majd pénzügyi helyzetük. Hozzátartozik azonban a történethez, hogy a cégvezetők túlnyomó többségben értékesítési áraik emelését tervezik az első félév során.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ecostat