Vágólapra másolva!
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vizsgálata szerint az üzletek 23 százalékában lejárt szavatosságú húskészítményeket árusítanak, sőt az elvégzett mintavételek alapján az összes termék 17 százaléka salmonella kórokozó mikroorganizmust tartalmaz. A nagy üzletláncok közül a Spar-nál találták a legtöbb szabálytalanságot, az ellenőrzött üzletek mintegy 50 százalékában árusítottak rossz minőségű készítményeket.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő adatokat közöl a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, az október 16. és november 17. közötti időszakról készült jelentése a hús és húskészítmények árusításának országos vizsgálatáról.

A vizsgálatban 10 területileg illetékes felügyelőség szakemberei vettek részt és 410 kereskedelmi egységben végeztek ellenőrzést. A vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy a sorozatos ellenőrzések és a hiányosságok után kivetett bírságok ellenére, az egységek nagy része továbbra sem tesz eleget a forgalmazási körülményekre vonatkozó előírásoknak.

Az ellenőrzés főleg az áruházláncokra, nagykereskedésekre és bevásárlóközpontokra terjedt ki és ezek 65, 4 százalékában találtak kisebb-nagyobb szabálytalanságokat. Az ellenőrzött üzletek 23 százalékában lejárt szavatosságú készítményeket árusítottak.

Általános hibának mondható, hogy az áruk átvételekor a minőségre vonatkozó előírásokat - így a fogyaszthatóság és minőségmegőrzési idő, az összetétel megjelölése - legtöbbször nem ellenőrzik. Sok helyen az állategészségügyi tiltás ellenére engedély nélkül előre darált húst árusítottak vagy tiltott ipari tevékenységet - például helyi gyártást - végeztek.

Az eredmények kiegészültek az előre csomagolt húskészítmények mikrobiológiai vizsgálatával, amelynek során kiderült, hogy a 64 ellenőrzött minta 51 százaléka egyáltalán nem felelt meg a követelményeknek. Figyelemre méltó, hogy az összes vizsgált termék 17 százaléka Salmonella kórokozó mikroorganizmust tartalmazott.

A legtöbb szabálytalanságot Bács-Kiskun megyében, Baranya megyében és Pest megyében állapították meg. A vizsgált üzletláncok közül a Spar üzleteiben volt a legnagyobb a szabálytalanságok aránya, mintegy 50 százalék, a CBA diszkontok, Jééé diszkontok és Coop áruházak esetében ez az arány 33 - 36 százalék körül mozgott. A Metro és Cora áruházakban viszont nem találtak szabálytalanságokat a szakemberek.

A vizsgálat kiderítette, hogy a fenti szabálytalanságok mellett a kereskedők egyéb más trükkökhöz is folyamodnak a fogyasztó megtévesztése és az áru eladhatóságának növelése érdekében. Gyakorinak mondható a termékek áztatása, valamint az ár bruttó tömeg alapján - csomagolással együtt - történő meghatározása is.

(Üzleti Negyed)