Az Alcatel megkétszerezte nyereségét 2000-ben

Vágólapra másolva!
A francia távközlési cég az elmúlt évben 1, 32 milliárd euró nettó profitra tett szert az egy évvel korábbi 644 millió euróhoz képest. Az Alcatel tavalyi bevételei 36 százalékkal - mintegy 31, 41 milliárd euróval - növekedtek. A négy távlözlési részlegének idei bevétele várhatóan 20- 25 százalékkal emelkedik, ami szerényebb a korábban prognosztizált növekedésnél. A szerényebb várakozás oka az amerikai gazdasági növekedés lassulásában keresendő, mivel a vállalat bevételeinek 23 százaléka az Egyesült Államokból származik.
Vágólapra másolva!

A távközlési berendezéseket gyártó francia Alcatel cég nettó nyeresége 426 millió euró volt 2000 utolsó negyedévben, az 1999 hasonló időszakában elért 338 millió euró után. Tavaly egész évben az Alcatel 1,32 milliárd euró nettó profitra tett szert, szemben az előző évi 644 millió euróval.

A cég negyedéves működési profitja az egy évvel korábbi 668 millió euróról 881 millió euróra emelkedett. Az év egészét tekintve 2,25 milliárd eurós működési nyereség képződött, ami 77 százalékos növekedés az 1999 évi 1,28 milliárd euróhoz képest.

Az Alcatel bevételei tavaly 36 százalékkal 31,41 milliárd euróra növekedtek. Az utolsó negyedév 9,69 milliárd eurós árbevételt hozott az egy évvel korábbi 7,67 milliárd euró után.

Jóllehet az Alcatel teljesítette célkitűzéseit, 2001-re vonatkozó prognózisát lefelé módosította, és úgy számol, hogy négy távközlési részlegének bevétele 20-25 százalékkal emelkedik a korábban jósolt 25 százalék fölötti növekedés helyett. A szerényebb várakozás az Egyesült Államokbeli tevékenység lassulására vezethető vissza. A vállalat teljes bevételének 23 százaléka származik az Egyesült Államokból.

Az Alcatel a korábbinál szerényebb prognózisok ellenére úgy számol, hogy távközlési részlegeinek árbevétele gyorsabban nő, mint 2001-ben.

A csoport különösen a széles sávú berendezések - így a digitális előfizetői vonalak (DSL) - területén elfoglalt helyzetétől, valamint az optikai üzletágra alapozva reméli kivédeni az amerikai gazdasági növekedéslassulásának hatásait - mondta Serge Tchuruk elnök-vezérigazgató.

Az cég az idei év első negyedében 25 százalékos bevételnövekedést remél távközlési részlegeinél. Az Alcatel távközlési üzletágának működési profitja 2001-ben várhatóan kétszer olyan gyorsan nő, mint bevételei, és az egy részvényre jutó nyereség 30-40 százalékkal lehet nagyobb.

(MTI)

Ajánlat:

Alcatel