Vágólapra másolva!
A munkavállalók körülbelül 25 százalékát alkalmazzák a cégek költségkímélő, a piaci körülményekhez igazodó foglalkoztatási formákban - derül ki a Gazdasági Minisztériumnak a napokban közzétett munkaerőpiaci elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Az elemzés egy 4600 gazdálkodó körében végzett felmérés alapján megállapítja, hogy 700-800 ezerre tehető azoknak a dolgozóknak a száma, akik határozott idejű vagy alvállalkozói, illetve megbízási szerződés segítségével helyezkedtek el. Ez a jogi személyiségű gazdálkodói szervezetek statisztikai létszámának 25 százaléka. A határozott idejű foglalkoztatás keretében 450-500 ezer dolgozót alkalmaznak a gazdálkodók.

A határozott idejű alkalmazás előnye a cégeknek, hogy így könnyebben vehetnek fel dolgozókat a rövid idejű, alkalmi vagy speciális ismeretet igénylő feladatokhoz. A munkavállaló elbocsátása is kisebb költséggel jár, így jobban igazodhatnak a piaci igényekhez. A határozott idejű szerződések időtartama általában 180-220 nap - állapítja meg az elemzés.

A munkáltatók 65 százalékban szakképzetlen, 35 százalékban szakképzett dolgozókat vesznek fel határozott időtartamra. Korábban inkább a kisebb cégek kötöttek határozott idejű szerződést, ma már a 300-nál több dolgozót foglalkoztató cégek az országos átlagnál is nagyobb arányban alkalmaznak ilyen időtartamra munkavállalókat.

A határozott idejű szerződés alapján foglalkoztatottak aránya a felmérés szerint 16,7 százalék. Ugyanakkor határozatlan idejű alkalmazásban áll 78,7 százalék. A fennmaradó néhány százalék a nem teljes munkaidőben illetve a nyugdíjasként foglalkoztatottakat jelenti. A nem teljes munkaidős foglalkoztatottak között említhetők meg a részmunkaidőben alkalmazottak. Arányuk igen alacsony, a felmérés szerint csupán 2 százalék.

A nemzetgazdasági átlaghoz képest a feldolgozóiparban valamivel magasabb a határozott időre szóló szerződések alapján foglalkoztatottak aránya, eléri a 17,7 százalékot. A felmérés megállapítja, hogy a gazdálkodók csaknem 27 százaléka alvállalkozói szerződéssel vonja be a munkavégzésbe a dolgozókat. A megbízási szerződés alapján munkát kínáló cégek aránya 20 százalék körüli. Az alvállalkozói szerződések értéke a cégek nettó árbevételének 16 százalékát teszi ki. A megbízási szerződések értéke a személyi jellegű kifizetések több mint 6 százaléka - utal rá a felmérés.

(MTI)

Ajánlat:

Az Üzleti Negyed állás rovata

2001. január 31. 09:01