Nőtt a BMW tavalyi bevétele

Vágólapra másolva!
Mintegy 2, 8 százalékkal nőtt a BMW autóipari csoport bevétele 2000- ben. A cég tavaly 11 százalékkal több - összesen 834 519 darab - személyautót gyártott mint egy évvel korábban. A bajor vállalat annak ellenére jó évet zárt, hogy tavaly eladta két veszteséges vállalkozását, a Rover-t és a Land Rover-t.
Vágólapra másolva!

Tavaly 35,36 milliárd euróra nőtt a BMW autóipari csoport éves bevétele az egy évvel korábbi 34,40 milliárd euróról, ez mintegy 2, 8 százalékos növekedést jelent - közölte szerdán a cég.

A részvényeseknek küldött tájékoztató szerint az átfogó adaton belül a fő üzletágban, a BMW márkát viselő járműcsaládban 21 százalékkal 29,64 milliárd euróra nőttek az eladások az 1999-ben mért 24,61 milliárd euróhoz képest.

A cég tavaly összesen 834 519 személyautót gyártott, ami 11 százalékkal több az egy évvel korábbi adatoknál.

A BMW szerint az eladási adatok "bőségesen kárpótolják" a céget a Rover és a Land Rover tavalyi eladásáért. A német autógyár a krónikusan veszteséges brit Rover csoportot májusban egy brit befektetői csoportnak, míg a Land Rovert júniusban a Fordnak adta el.

A szerdai tájékoztatóban a BMW nem közölt profitadatokat, de megerősítette, hogy várhatóan a tavalyi eredmény meg fogja haladni az 1997-es rekordot. Abban az évben a cég 638 millió eurónak megfelelő nettó profitot ért el. A részletes tavalyi eredményadatokat a márciusi beszámolóban teszi közzé a német autógyár.

Joachim Milberg a BMW elnöke azt jósolta a részvényeseknek, hogy az amerikai piacon visszaeséssel kell számolni 2001-ben, de a kedvező gazdasági körülmények nyomán a német kereslet megélénkülésére lehet számítani. Németországban tavaly 11 százalékkal kevesebb új autót állítottak forgalomba, mint egy évvel korábban.

(MTI)

Ajánlat: