Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének megbízásából egy könyvvizsgáló cég jó néhány jogszabályba ütköző működésbeli hiányosságot állapított meg a BNP-Dresdner Értékpapír Rt.-nél. A társaság, miután novemberben felhagyott működésével, a tevékenységi engedélyének visszavonását kérte. Ehhez a törvényi feltételek azonban még nem adottak. A vizsgálat nyomán a felügyelet 4 millió forintos büntetést szabott ki az rt.-re.
Vágólapra másolva!

A BNP-Dresdner (Hungaria) Értékpapír Rt.-t 4 millió forintra bírságolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - közölte a Magyar tőkepiac csütörtökön.

A felügyelet egyúttal 2001. február 28-ig meghosszabbította a brókercég felfüggesztését. A társaság tavaly november végén felhagyott a befektetési szolgáltatási tevékenységgel, ügyfeleit az anyavállalat, a BNP Dresdner Bank (Hungaria) Rt. vette át, a brókercég pedig a tevékenységi engedélyének visszavonását kérte a felügyelettől. A PSZÁF azonban úgy találta, hogy a visszavonásnak társaság esetében még nincsenek meg a törvényi feltételei.

A felügyelet megbízásából vizsgálatot végző könyvvizsgáló cég a BNP-Dresdner Értékpapír Rt.-nél számos jogszabályba ütköző működésbeli hiányosságot tárt fel.

Megállapította egyebek közt, hogy az rt. saját tőkéje és szavatoló tőkéje az egymilliárd forintos minimális jegyzett tőke szintje alá csökkent.

A brókercég 900 millió forintnyi névértékű részvényeit nem állították elő, mivel azt a részvényes bank nem igényelte, továbbá az értékpapír rt.-nél 1997 óta nem vezetnek részvénykönyvet.

A könyvvizsgáló az ügyfélkövetelések pénzfedezettsége terén is talált kisebb hiányosságokat. Megállapította továbbá, hogy a brókercég egy külföldi intézményi befektetővel szemben akkora kockázatot vállalt, amely meghaladta a társaság. szavatoló tőkéjét.

(MTI)

Ajánlat: