<P>Alkotmánybírósághoz fordult az agrárkamara a szövetkezeti törvény miatt</P>

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybírósághoz fordult hétfőn a Magyar Agrárkamara a szövetkezeti üzletrész-törvénnyel kapcsolatos kifogásai miatt. A köztestület szerint 14 ponton alkotmányellenes az új szabályozás.
Vágólapra másolva!

Ebele Ferenc, a Magyar Agrárkamara alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a köztestület elnöksége szerint a szövetkezeti üzletrész-törvény megkérdőjelezi a jogbiztonságot, ezért fontos volna, hogy az Alkotmánybíróság mielőbb állást foglaljon az ügyben.

A Magyar Agrárkamarának a múlt év őszi adatok szerint 566 szövetkezeti tagja van. A szövetkezetek többsége szakértői vélemények szerint nem tud eleget tenni az üzletrész-törvény előírásainak. A köztestület beadványában 14 ponton tartja alkotmányellenesnek a szövetkezeti üzletrész-törvényt.

A magyar civil szervezetek köréből eddig a Magyar Agrárkamarán kívül a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) és a Mezőgazdasági Dolgozók Országos Szövetsége (MEDOSZ) nyújtott be alkotmányossági felülvizsgálati kérelmet a törvénnyel kapcsolatban.

Mészáros Gyula, a Magyar Agrárkamara főtitkára szerint Torgyán József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) vezetőjének javaslata megoldást jelenthetne a külső üzletrész-tulajdonosok számára. A miniszter korábban úgy vélte, hogy az üzletrészek megváltását állami segítséggel kellene megoldani. A főtitkár szerint ehhez 20-25 milliárd forintra volna szükség.

(MTI)

Ajánlat:

FVM

Korábban: