A vártnál jobb lett a Disney eredménye

2002.11.08. 11:03

A vártnál jobb eredményt jelentett folyó pénzügyi évének első negyedéről a Walt Disney Co. amerikai szórakoztatóipari birodalom. A tévéhirdetési bevételek általános gyengülését és az internetes üzletágban elszenvedett veszteségeket pótolták a szórakoztató parkok, a filmüzlet és a világszerte - Magyarországon is - sugárzott Who Wants To Be A Millionaire (Legyen Ön is milliomos!) műveltségi vetélkedő javuló bevételei.

A keddi beszámoló szerint a Walt Disney - amelynek vagyonportfóliójába egy filmstúdió, az ABC és az ESPN tévétársaság, valamint több szórakoztató park tartozik - a december 31-én zárult három hónapban egyszeri tételek előtt 341 millió dolláros nettó eredményt ért el, részvényenként 16 centet. Egy évvel korábban 278 millió eurós - részvényenként 13 centes - negyedéves tiszta hasznot jelentett a cég. A Wall Street-i konszenzus 15 centes EPS-t valószínűsített a vizsgált negyedévre.

A Disney Internet Group 228 millió dolláros negyedévi veszteségét nem számolva a csoport tiszta haszna 594 millió dollár - részvényenként 28 cent - volt a pénzügyi év első negyedében.

A Walt Disney a múlt héten jelentette be, hogy bezárja veszteséges internetes cégét, a Go.comot. Az átszervezéssel 400 munkahely szűnik meg, s a Walt Disney a második üzleti negyedévre több mint 800 millió dolláros átalakítási költség elszámolását jelezte előre.

A csoportszintű bevétel 7,2 százalékkal 7,31 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 6,82 milliárd dollárról. A médiaüzletág 6 százalékos bevételnövekmény mellett 8 százalékkal kevesebb hasznot produkált, a szórakoztató parkok bevétele 9, tiszta haszna 8 százalékkal nőtt, a filmüzletág veszteségesből nyereségesbe fordult 15 százalékos bevételnövekedés után, a fogyasztói cikkeken keresett profit 13, a bevétel 6 százalékkal csökkent.

A Walt Disney Co. részvénye a keddi korai New York-i kereskedésben 31,80 dollár volt, 1,37 dollárral drágább a 30,43 dolláros hétfői zárónál. A papír jelenleg 44 százalékkal jár a tavaly májusban mért 43,88 dolláros mozgó 52 heti csúcspont alatt.

(MTI)

Ajánlat:

Walt Disney Co.