<P>Közel másfél ezer csődbűntett 2000-ben</P>

Vágólapra másolva!
Több mint 1400 feljelentés érkezett tavaly az APEH-hoz csődbűntett gyanújával - jelentős részük felszámolócégektől, biztosoktól. Ha az ügyvezető nem található a cégbíróságon bejegyzett székhelyén, nincs bűncselekmény, s nyomozás sem indul.
Vágólapra másolva!

A leggyakoribb az adminisztratív csődbűntett, amikor nem adják át a felszámolásra ítélt cég iratait a felszámolónak: ezt több mint 1200 esetben sérelmezték - értesült a Magyar Hírlap Burillák Attilától, az APEH szóvivőjétől.

Budapesten és Pest megyében minden második feljelentés felszámolóktól érkezik. Az ügyek negyedében az adórendőrök megtagadták a nyomozást.

A Legfőbb Ügyészség nyilvántartása szerint tavaly 611 csődbűntett vált ismertté - ebből közel ötszáz esetben meghiúsították a felszámolás eredményét. Vádirat 147, vádindítvány 263 ügyben készült. Pénzbüntetésre közel százötven indítvány született, és egyetlen esetben fejeződött be az eljárás bíróság elé állítással.

A felszámoló helyzete akkor nehéz, amikor a társaságot székhelyén nem találja. Az át nem vett küldemények miatt nem indul eljárás, ilyenkor a cég felszámolását hivatalból kezdeményezik.

Ez történt a Schlecht Csaba által Kaya Ibrahimnak 1995. július 25-én eladott Bónusz Ügynöki és Szolgáltató Bt. esetében is, amelyet 1990-ben alapított Varga Tamás és Simicska Lajos. A Cégbírósági adatok szerint már azt a cégbírósági végzést sem vették át a Bt. új székhelyén 1995. januárjában, amely éppen az új cím bejegyzéséről szólt. (A székhely változtatást a beltag Schlecht, a kültag Simicska aláírásukkal hitelesítették fél évvel korábban ügyvéd előtt).

Tavaly - azt követően, hogy az APEH dél-budapesti igazgatósága kérte adósa felszámolását - mulasztásos csődbűntett gyanúja miatt hivatalból tett feljelentést a felszámoló, azonban az APEH megtagadta a nyomozást. Az érintett adóhatóság a Bónusz - az eljárás tavaly őszi befejezése utáni - közel hétmillió forintos adó- és tébétartozásának további követelését a Magyar Követeléskezelő Rt.-re engedményezte. Az ő feladatuk az adósság behajtása az utolsó ügyvezetőnél, Schlecht Csabánál. Kaya Ibrahimot ugyanis nem jegyezte be a cégbíróság.

Ha nem szerez tudomást a cég ügyvezetője, hogy a papírokat át kell adnia, akkor alaptalan a feljelentés, és ha nincs bűncselekmény, nincs nyomozás sem - fogalmazott Burillák, aki leszögezte: az a bűncselekmény, ha valaki eltitkolja az adót - aki bevallja, de nem fizeti be, az nem minősül adócsalásnak.

Ferenczi Krisztina

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

APEH