<P>Gyakran indokolatlanul magasak az összekapcsolási díjak</P>

Vágólapra másolva!
A Hírközlési Főfelügyelet (HíF) elkészítette költségtanulmányát a vezetékes távbeszélő szolgáltatást nyújtó társaságok összekapcsolási díjáról - közölte Frischmann Gábor, a szervezet elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Az elnök a költségalapú díjmeghatározás fontosságát hangsúlyozta. A tanulmány megállapítja: több szolgáltató könnyedén visszaélhet piaci erőfölényével, ami akadályozhatja a valódi versenypiac kialakulását.
Vágólapra másolva!

Az elnök elmondta: a projekt résztvevői egyetértettek abban, hogy a tanulmány eredményei módszertanilag elfogadhatóak és segítenek a különböző érdekcsoportok közötti ellentétek feloldásában. A sajtótájékoztatón a HíF munkatársai konkrét adatokat nem közöltek az összekapcsolási díjakról, csupán azt állapították meg, hogy ma a társaságok a hívások szolgáltatók közötti végződtetéséért, illetve tranzitálásáért nagyobb összeget számítanak fel, mint amekkorát az ezzel összefüggő költségek indokolnának. Az elnök ezzel összefüggésben elmondta: a cégekre vonatkozó összekapcsolási díjak bizalmasak, ezért nem közölhetik, hogy melyik társaság esetében mennyivel térnek el ezek az összegek a költségek által indokolttól.

Frischmann Gábor szerint a költségalapú díjmeghatározás több okból is nagyon fontos, a szolgáltatók ugyanis a maguk terén jelentős piaci erővel rendelkeznek, s ezért visszaélhetnek helyzetükkel, ami pedig megakadályozza a valódi versenypiac kialakulását.

A hálózattal nem rendelkező új belépők piaci árrése az indokoltnál magasabb összekapcsolási díjak miatt kisebb lenne, mintha ezeket az összegeket a valódi költségek alapján határoznák meg. Kérdésekre válaszolva a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a MATÁV helyi beszélgetési díjai már körülbelül megfelelnek az Európában általában alkalmazott szintnek, míg a távolsági és a nemzetközi beszélgetések díjait tovább kell csökkenteni. Az előfizetési díjat ugyanakkor még emelni kell ahhoz, hogy a díjkiegyenlítés Magyarországon is az európaihoz hasonlóvá váljon, az emelés mértéke azonban alacsonyabb lehet, mint az eddigi esetekben.

( A MATÁV Rt. az [origo]- t és az Üzleti Negyedet kiadó MATÁVNet Rt. tulajdonosa - a szerk.)

Ajánlat: