Vágólapra másolva!
Egy helyben topognak az állami tulajdonú vállalatoknál a bértárgyalások, mivel a Miniszterelnöki Hivatal és az ÁPV Rt. igazgatósága sem döntött még az idei béremelésekről. A Magyar Hírlap információi szerint mindeddig csak az államvasutaknál kötöttek bérmegállapodást. A korábbi kormányzati ígérettel szemben nem valósulhat meg minden cégnél a 12-12,5 százalékos bérfejlesztés, ugyanis a veszteséges cégeknél differenciálni fog az ÁPV Rt.
Vágólapra másolva!

A mintegy 300 állami érdekeltségű vállalat közül a lap információi szerint mindössze a Magyar Államvasutaknál kötött bérmegállapodást a szakszervezet és a menedzsment, a többi cégnél az államigazgatási késlekedés miatt felhatalmazás híján csupán előkészítő tárgyalások folynak. A kormány szűk három hete csatlakozott az Országos Munkaügyi Tanács bérajánlásához, így az állami cégeknél - ha azt a vállalatok helyzete lehetővé teszi - 9,75-12,5 százalékkal emelkedhetnek a bruttó keresetek. Az egyezmény aláírója, Glattfelder Béla kijelentette: az állami cégeknél a keresetajánlás felső határához közeli, más információk szerint 12-12,5 százalékos bérfejlesztésre számíthat a közel 290 ezer alkalmazott.

A MÁV-nál 8,75 százalékos béremelésről állapodtak meg a szakszervezetek és a cégvezetők, az utólagos korrekció lehetőségét fenntartva. A Magyar Államvasutaknál a kormány által ajánlott kisebb mértéket az magyarázza, hogy a MÁV és a vasutas-szakszervezetek hároméves megállapodást kötöttek, s ez szabályozza többek között a béremelés mértékét is.

A szakszervezetek tájékoztatása szerint más állami tulajdonú vállalatoknál még nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások, mivel a menedzsment nem kapott felhatalmazást erre a ÁPV Rt.-től. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a 24 Volán társaságnál az eredeti ajánlat 8,75-12,5 százalékos - tehát az OMT-bérajánlásnál kisebb mértékű - bérfejlesztéssel állt elő a menedzsment. A szakszervezetek javaslatára az alsó mértéket tíz százalékra emelték azzal a megjegyzéssel, nem biztos, hogy ezt minden társaság képes kigazdálkodni. A tárgyalások egyelőre itt tartanak, mivel az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. még nem adott felhatalmazást a megállapodás megkötésére.

A bértárgyalások eredményét rögzítő rendelettervezeteken még dolgoznak a Miniszterelnöki Hivatal, illetve a társminisztériumok munkatársai - közölték a kancellária sajtóosztályán. Ezt követően dönthetnek az ÁPV Rt., illetve a tulajdonos minisztériumok a vállalati béremelésekről. Minden cégre külön ajánlást készít az ÁPV Rt. - közölte a Hírlap kérdésére Gansperger Gyula elnök-vezérigazgató. A főprivatizátor részleteket nem kívánt elárulni, csak annyit közölt, hogy 12,5 százaléknál magasabb bérfejlesztésre sehol nem kerülhet sor.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Miniszterelnöki Hivatal