Vágólapra másolva!
Bár lenne rá lehetősége, idén bizonyosan nem dobja piacra az állam a 25 százalékos Mol-csomagját. A hasonló nagyságú Richter-pakett viszont szerepel az ez évi értékesítési tervben. Kérdéses, hogy mikor és milyen formában privatizálják az Antenna Hungária Rt.-t.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem készült el az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. idei értékesítési és az üzleti terve sem. A Miniszterelnöki Hivatal összeállított viszont egy tájékoztató anyagot az Országgyűlés költségvetési bizottsága számára. Ebből kiderül, hogy idén "bizonyosan nem kerül sor" a Mol Rt. állami tulajdonban lévő, 25 százalékos részvénycsomagjának értékesítésére. Nem számolnak továbbá a Dunaferr Rt., a Magyar Villamos Művek Rt. és a Mahart Rt. idei privatizációjával sem.

A Richter Gedeon Rt. 25 százalékos pakettjét viszont azok közt tünteti fel a tájékoztató, amelyeket még az idén piacra dobnak. A tervezett tranzakció részleteiről - így a várható időpontról és a technikáról - azonban nincs szó a dokumentumban. Amennyiben a nemzetközi tőkepiaci helyzet ezt lehetővé teszi, ismét megkísérelik az Antenna Hungária tőkeemeléssel egybekötött magánosítását. Gansperger Gyula, az ÁPV elnök-vezérigazgatója azonban ezzel kapcsolatban azt mondta: véleménye szerint nem kellene még egyszer megpróbálni a privatizációt abban a formában, mint tették ezt a decemberi - sikertelen - akciókor. A közelebbi terveikről nem számolt be, de azt megjegyezte: a potenciális befektetők jelezték, hogy inkább többségi tulajdont szeretnének szerezni a cégben. A hatályos szabályok szerint azonban a társaság 50 százalék plusz egy szavazatnyi része tartós állami tulajdonban marad. Az ÁPV emiatt már korábban kezdeményezte, hogy a kormány gondolja át, csökkenthető-e a tartós állami tulajdon mértéke.

Szintén még az idén eladnák a több nagy értékű ingatlannal rendelkező Váltó-4 Libra Rt.-t.

A korábban a honvédség által kezelt ingatlanok és repülőterek hasznosítására kidolgozott tervekről nem közöl részleteket a dokumentum. Azt viszont megjegyzik a készítői: a kormány felhatalmazást kapott a parlamenttől, hogy ingyen is adhasson ingatlanokat az illetékes önkormányzatoknak. (Ide tartozik, hogy az ÁPV Rt. készített egy tervet 11 vidéki reptér hasznosításáról, de a kormány azt továbbadta a Gazdasági Minisztériumnak, hogy hangolja össze a Széchenyi tervvel.)

Várhatóan még az idén elkezdődik a Bábolna Rt. privatizációja is. A tervek szerint egyes üzletrészeket, így a baromfitenyésztést és az élelmiszer-ipari részlegeket magánkézbe adnák. A cég úgymond történelmi magja, vagyis a ménesbirtok és kapcsolódó részei, valamint a termőföldje állami tulajdonban marad.

A kormány a közeljövőben értékesítene 12-t a közül a 19 agrártársaság közül, amelyeket a privatizációs törvény múlt év végi módosítása során vettek ki a tartós állami tulajdonban lévő cégek közül. Ezekről annyit lehet tudni, hogy értékesítésükkor elsőbbséget élveznek majd az ott dolgozók és a helyben lakó magyar magánszemélyek, akik speciális - a Magyar Fejlesztési Bankban kidolgozott, s hamarosan a kormány elé kerülő - konstrukciójú hitelt is kaphatnának.

A CD Hungary Rt. privatizációs kiírása viszont már készül, s a tervek szerint még februárban közzé is teszik a felhívást - mondta el Gansperger Gyula. Hozzátette, ebben az ügyben nincs szükség kormánydöntésre.

A Hungaropharma magánosítási koncepciójával múlt héten foglalkozott a kormány. Döntést azonban még nem hozott: felkérte az egészségügyi tárcát, hogy készítsen hatástanulmányt a tervhez, s egyeztesse elképzeléseit a privatizációs szervezettel.

Az előbbi kettőhöz hasonlóan a múlt évről "csúszott át" a Malév Rt. tervbe vett magánosítása. Ez a tranzakció azonban meghiúsult: egyetlen ajánlat sem érkezett a légitársaságra.

Időközben "célegyenesbe" jutott egy másik tranzakció, a Budapest Bank Rt. 23,76 százalékos részvénycsomagjának értékesítése is. A bank amerikai tulajdonosa, a General Electric Capital a napokban tett nyilvános vételi ajánlatott a tulajdonostársaknak, s ezzel egy időben lehívta az állam csomagra érvényes vételi opcióját. Az állam a korábban kalkulált 14 milliárd forintnál lényegesen kevesebbet, 6,13 milliárd forintot kasszírozhat e tranzakció révén.

D.D.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

ÁPV Rt.