Horvátország csatlakozni szeretne a CEFTA-hoz

Vágólapra másolva!
A Magyarországgal és Lengyelországgal kötendő szabadkereskedelmi megállapodás aláírása után Horvátország csatlakozási kérelmet nyújt be a CEFTA-hoz. A horvát kormány reményei szerint még idén aláírhatják a stabilizációs és társulási szerződést az EU-val, így részben teljesítve a CEFTA-tagság feltételeit.
Vágólapra másolva!

Horvátország csatlakozási kérelmet nyújt be a CEFTA-hoz, miután szabadkereskedelmi megállapodást ír alá Magyarországgal és Lengyelországgal - adta hírül hétfőn a zágrábi Vjesnik.

A politikai napilap a gazdasági minisztériumra hivatkozva jelentette, hogy a horvát kormány nem akarja megvárni a CEFTA-tagsághoz szükséges valamennyi feltétel teljesülését, hanem már a megállapodások aláírása után kérni fogja felvételét a szervezetbe.

A magyar-horvát szabadkereskedelmi megállapodást csütörtökön írja alá Zágrábban Orbán Viktor magyar és Ivica Racan horvát miniszterelnök a magyar kormányfő néhány órásra tervezett látogatásán. Áprilisig befejeződhetnek a szabadkereskedelmi tárgyalások Lengyelországgal is, és a szerződést a lengyel elnök zágrábi látogatásán már alá is írhatják.

A horvát kormány reméli, hogy az év közepén már aláírhatja stabilizációs és társulási szerződését az EU-val, így részben teljesítheti a CEFTA-tagság feltételeit.

A Vjesnik emlékeztetett: a CEFTA-tagság elnyeréséhez a jelentkezőnek WTO-tagnak kell lennie, valamennyi CEFTA-taggal kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást kell kötnie, és társulási szerződést kell aláírnia az EU-val.

(MTI)

Ajánlat:

CEFTA