A Bridgestone profitcsökkenését a halálos balesetek okozták

2001.08.10. 12:09

A japán autógumi-gyártó óriás Bridgestone a '90-es évek legrosszabb eredményéről számolt be csütörtökön. A cég az elmúlt évben 80 százalékos profitcsökkenést szenvedett el az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A csökkenést az amerikai leányvállalatnál, a Firestone-nál történt visszahívásokkal, valamint a hibák miatt bekövetkezett halálos balesetekkel magyarázzák.

A társaság tiszta nyeresége 17,74 milliárd jenre - vagyis 152,4 millió dollárra - esett vissza 2000-ben, a tavalyelőtti 88,69 milliárd jenről, ami a legalacsonyabb érték 1991 óta.

A csökkenés mértékén tükröződik az a 750 millió dolláros extraköltség, amelyet a cég amerikai részlegénél, a Firestone Inc.-nél előfordult visszahívások és kárigények okoztak. A Firestone több mint 6 millió abroncs visszahívására kényszerült az elmúlt év során, mert az előforduló hibák miatt több mint 170 halálos kimenetelű közlekedési baleset történt, főként az Egyesült Államokban.

A Firestone termékeiből származó bevételek - amelyek egyébként a Bridgestone bevételeinek 30 százalékát jelenti - jelentősen csökkentek a botrány kirobbanása után.

A gyenge eredmény nem érte váratlanul a cég vezetését, miután az elmúlt év decemberében közzétett piaci várakozásokban - a korábbi 67 milliárd jen helyett - 13 milliárd jennel kalkuláltak Az idei évben a Bridgestone szerint a tiszta nyereség több mint duplájára nőhet, és elérheti a 48 milliárd jent.

A vállalat részvényeinek árfolyama több mint 50 százalékkal csökkent augusztus óta, amikor az amerikai hatóságok megkezdték az abroncsok hibáival összefüggésbe hozható balesetek kivizsgálását. A részvények árfolyama az adatok közzététele előtt 1,13 százalékos esés után 960 jenen zárt Tokióban, a szerdai kereskedési napon.

( Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Bridgestone

Korábban:

A halálos balesetek miatt lemondott a Bridgestone vezérigazgatója 
( 2001 január 11.)