Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó

Vágólapra másolva!
A KPMG nemzetközi könyvvizsgáló, adó- és vezetési tanácsadó cég felmérése szerint jelenleg Magyarországon a legalacsonyabb (18 százalék) a társasági adó az OECD-országok között. Az OECD-tagállamok közül 2000-ben egyik sem emelte az adószintet, sőt, közülük 10 tagállamban csökkentették a társasági adó mértékét az elmúlt évben. A leglátványosabb adóreformot Németország, illetve Írország hajtotta végre.
Vágólapra másolva!

A KPMG nemzetközi könyvvizsgáló, adó- és vezetési tanácsadó cég világméretekben végzett felmérése szerint jelenleg Magyarországon a legalacsonyabb (18 százalék) a társasági adó az OECD-országok között.

A nemzetközi könyvvizsgáló, adó- és tanácsadócég összegzése alapján a fejlett országokban évek óta csökken a társasági adó mértéke, míg a latin-amerikai és ázsiai térségben kisebb mértékben nőttek az ilyen típusú elvonások. Ezzel együtt világviszonylatban az adóterhek szintje egyre közelebb kerül egymáshoz - állapítja meg a KPMG.

Európában, illetve a fejlett ipari államokat tömörítő OECD-ben a társasági adó csökkentése jelenti a trendet. Az OECD-tagállamok közül 2000-ben egyik sem emelte az adószintet, sőt, közülük 10 tagállamban csökkentették a társasági adó mértékét az elmúlt évben. Tavaly így az átlagos adószint 34,02 százalékról 32,96 százalékra mérséklődött az OECD-ben.

A leglátványosabb adóreformot Németország hajtotta végre. Ennek keretében 51,63 százalékról 39,36 százalékra mérsékelte, azaz több mint 10 százalékponttal csökkentette a német állam a nyereségadót.

Az európai államok összképét tekintve a társasági adó átlagos mértéke 35,29 százalékról 33,75 százalékra csökkent, a mérséklés várhatóan a jövőben is folytatódik az európai, illetve az OECD-államokban.

Németország után az írországi adócsökkentés volt a legjelentősebb Európában, ahol 4 százalékponttal, 24 százalékról 20 százalékra mérséklődött tavaly a társasági nyereségadó. Ez annál is inkább fontos, mert két éven belül 12,5 százalékra tervezi leszállítani a nyereségadót Írország, így a tervezett csökkentéssel Írország átveheti a vezető pozíciót Magyarországtól.

Kajtár László, a KPMG adópartnere kifejtette: az adókulcsok összehasonlításában figyelembe kell venni azt is, hogy országonként más és más az adóalap, a közvetett adók szintje, és eltérőek a befektetői kedvezmények.

A KPMG vezető adószakértője elmondta: befektetői szempontból az adózás tervezésének egyik sarkalatos pontja a költségek és ráfordítások elszámolhatósága és nem elhanyagolható az sem, hogy miként alakulnak az adókedvezmények, hisz egy magasabb kulcshoz kapcsolódó adókedvezmény jelentősen befolyásolhatja a tényleges adóterhelést.

Kajtár László szerint az európai integrációs törekvések óhatatlanul felvetik a változtatás szükségességét Magyarországon is, ám ha lesz változás, az valószínűleg nemcsak a társasági adókulcsot fogja érinteni, hanem a kalkulációs alapot is. Egyúttal rámutatott: a befektetők számára nagyon fontos, hogyan alakulnak az egyéb adóterhelések, így a helyi adók, a tőkeműveletekkel kapcsolatos adók, valamint más típusú közterhek: az illetékek, a vámterhek, a társadalombiztosítási járulékok és a minimálbér. Az EU-val való harmonizációs törekvések ezeket a területeket sem hagyják érintetlenül.

A KPMG felméréséből az is kiderül, hogy a közép-kelet-európai térség vizsgált öt országában vegyes a kép.

Horvátország az elmúlt évben 35 százalékról 20 százalékra mérsékelte társasági adóját, ez a 15 százalékpontos csökkentés a legnagyobb a társasági adót tekintve a tanulmányban szereplő kelet-európai országok között.

Lengyelország 30 százalékról 28 százalékra csökkentette a vállalati nyereségadót és bejelentette, hogy 2004-ig 22 százalékra tervezi mérsékelni ennek az adónak szintjét. Csehországban viszont megmaradt a 31 százalékos nyereségadó.

Oroszország ezzel ellenkező tendenciát mutat: tavaly 5 százalékponttal 35 százalékra emelte a társasági adó szintjét, ám a bankoknak és a pénzügyi intézményeknek még ennél is nagyobb 45 százalékos adót kell fizetniük.

Világméretekben az adócsökkentési átlagos tendenciától a latin-amerikai és az ázsiai térség képez kivételt. Latin-Amerikában az átlagos vállalati adószint az elmúlt évben 30,73 százalékról 31 százalékra, míg az ázsiai térség országaiban 31,38 százalékról 31,6 százalékra emelkedett.

(MTI)

Ajánlat:

KPMG