A felügyelet a jegybankéhoz hasonló függetlenségre törekszik

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) jelenleg a szervezet lehetséges átalakítását elemzik, és megvizsgálják, hogy a jövőben gazdasági társaságként, vagy országos közigazgatási szervezetként működhet-e hatékonyabban a felügyelet. Szász Károly a felügyelet elnöke rámutatott, hogy a PSZÁF feladata a pénzügyi rendszer egészének felügyelete és biztonságának megóvása, valamint a pénzügyi bűncselekmények elleni fellépés és a visszaélések felderítése. A CIB Bank elleni kereset benyújtásával kapcsolatban elmondta, hogy nem a CIB ellen léptek, hanem a törvények betartása érdekében.
Vágólapra másolva!

Szász Károly, a PSZÁF elnöke szerdán az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának ülésén úgy vélte, hogy hatékonyabb működésük érdekében szükséges lenne a tavaly leszavazott rendelkezési jog elnyerésére. Az elnök hangsúlyozta, hogy a felügyelet szakmailag teljesen független, ám minden szinten a jegybankéhoz hasonló függetlenségre törekszenek.

Szász Károly rámutatott, hogy a PSZÁF feladata a pénzügyi rendszer egészének felügyelete és biztonságának megóvása, ám az egyes piaci szereplők döntése utáni felelősséget nem vállalhatja át a szervezet.

Szász Károly elismerte, hogy a felügyelet legnehezebb feladatai közé tartozik a pénzügyi bűncselekmények elleni fellépés és a visszaélések felderítése.

Képviselői kérdésre válaszolva elmondta, hogy a CIB Bank ellen benyújtott kereset jogosságáról a bíróságnak kell döntenie, ám úgy vélte, hogy a felügyelet nem veszíthet ebben az ügyben. Nem a CIB ellenében léptünk, hanem a felügyelet és a törvények betartása érdekében - mondta. Hozzátette, hogy sem ebben az esetben, sem korábban nem vizsgálták a tőke nemzeti összetételét és nem a Gazprom ellen van a felügyeletnek kifogása. A pénz származását és a tulajdonviszonyokat azonban tisztázni kell, éppen ezért kérte a PSZÁF elnöke korábban a részvényeseket, hogy tartózkodjanak minden jelentősebb, a tulajdonlást befolyásoló lépéstől, és adjanak választ a felügyelet kérdéseire.

Szász Károly felhívta a figyelmet, hogy választ a mai napig nem kaptak, és a CIB Bank határozott kérésük ellenére vásárolt BorsodChem részvényeket.

(MTI)

Ajánlat:

PSZÁF