Megtartja korábbi tisztségeit az ÁPV Rt. új vezetője

Vágólapra másolva!
Az idén megközelítően 60-80 milliárd forint folyik be a privatizációból - jelentette ki Faragó Csaba, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. elnökjelöltje hétfőn a parlament költségvetési bizottsága előtt. Az ellenzéki képviselők nem támogatták Faragó privatizációs elnök-vezérigazgatóvá választását.
Vágólapra másolva!

A Dunaferr Rt. elnöki, valamint a Magyar Fejlesztési Bankban betöltött igazgatótanács-tagi posztját is meg kívánja tartani a jövőben Faragó Csaba az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatói megbízatása mellett. Az ellenzéki képviselők véleménye szerint mindez gyakorlatilag kimeríti az összeférhetetlenség fogalmát, még akkor is, ha a hatályos jogszabály nem tiltja, hogy a vagyonkezelő első embere más, állami tulajdonban lévő társaságokban vezető pozíciót töltsön be. A leendő elnök-vezérigazgató meggyőződése, hogy az ÁPV Rt. vezetőjeként tudja a legjobban képviselni a Dunaferr Rt. érdekeit. Megjegyezte: cirka 4,5 milliárd forintnyi eltérés van a Dunaferr általa és a korábbi menedzsment által készített üzleti tervben várt eredmény között. Míg az eredeti számok 450 millió forintos nyereségről szólnak, az érvényben lévő előirányzat 4 milliárd forintos veszteséggel számol.

Faragó beszédében rámutatott: "Új terület, új világ kezdődik az állami vagyon kezelésében, plusz energiát kell adni a lelassult szervezetnek." Véleménye szerint a vagyonkezelőnél foglalkoztatott jelenlegi 280 helyett a jövőben 150-180 fő is elegendő lesz a feladatok ellátásához. Emlékeztetett arra a kormánydöntésre, mely szerint október 31-én megszűnik az ÁPV Rt., és létrejön a Magyar Holding Rt. a vagyon kezelésére. Mindemellett a Nemzeti Földalap az agrártárcához kerül.

Az ÁPV Rt. az idén 60-80 milliárd forintnyi bevételre tesz szert a privatizációból. Az ellenzéki képviselők ebben az esetben indokoltnak látják a költségvetési törvény módosítását. A várható bevétel ugyanis csupán az egyharmadát fedezné a vagyonkezelő számára a kétéves költségvetésben az idei évre előírt 180,5 milliárd forintnyi kiadásnak.

Az ellenzéki képviselők nem tartották alkalmasnak Faragót arra, hogy végrehajtsa a privatizációs szervezet átalakítását. Francz Rezső (MSZP) véleménye szerint a leendő elnök-vezérigazgató "egyszerű parancsvégrehajtónak kitűnően megfelel". Faragó visszautasította a megfogalmazást annak reményében, hogy nem csak másfél évig, hanem évekig együtt fog működni a költségvetési bizottság tagjaival.

Dutka Noémi

(Népszava)