A Hunguest Vagyonkezelő Rt. nem vitatja a számvevőszék megállapításait

Vágólapra másolva!
A Hunguest Vagyonkezelő Rt. igazgatósága nem vitatja az Állami Számvevőszéknek a mintegy 3 milliárd forintos vagyonvesztésre vonatkozó megállapításait - mondta csütörtökön Rácz Ernő, a vagyonkezelő elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az elnök-vezérigazgató egyetértett azzal is, hogy a vagyonvesztési ügyben vizsgálatot kell indítani és ennek eredményétől függően gondoskodni kell a felelősök megbüntetéséről.

A vagyonkezelő előtt álló legsürgetőbb feladatnak azonban a vagyon visszaszerzését jelölte meg. Hozzátette, hogy - a számvevők javaslatával összhangban - az igazgatóság javasolja a tulajdonos Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Kuratóriumának, hogy a ma részvényekben lévő mintegy 10 milliárd forintnyi vagyon nagy részét egyezséggel szerezze vissza a társaság.

- Ellenkező esetben peres úton kell megpróbálni visszaszerezni a vagyont, ám ez évekig is elhúzódhat - mutatott rá.

Rácz Ernő rávilágított: a Hunguest Hotels (HH) Rt.-ben levő 49 százalékos részesedésük ugyan több mint 8 milliárd forintnyi vagyont jelent, ám ennek hozadéka csekély, tavaly csupán 300 millió forint volt.- Ebből mintegy 100 millió forintot tudtunk befizetni az alapítványnak, amit szociális üdültetés támogatására fordítottak - mondta.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a cél a részvényekben lévő vagyon készpénz formájában történő megszerzése. - Ennek kamatozó piaci papírokba történő fektetésével a tavalyinak többszörösével, az első évben 300-400 millió forinttal is hozzájárulhatna a Hunguest az üdülési támogatásokhoz - mutatott rá.

A vagyonkezelő kidolgozott egy 10 pontból álló intézkedési csomagot arra az esetre, ha nem születne egyezség a vagyonról. - Ebben az esetben javasoljuk, hogy a tulajdonosok pontosítsák azt a vagyonkezelési szerződést, amellyel 2013-ig a Hunguest Hotels Rt. gondjaira bízták az üdülővagyont - hangsúlyozta Rácz Ernő.

Hozzátette: garanciát kell kérni arra is, hogy a szerződés lejáratakor a vagyonkezelőhöz visszakerülő vagyon ingatlanokban és ne részvényekbe testesüljön meg. A Hunguest Hotelsnek arra is garanciát kell vállalnia, hogy az elvállalt felújításokat elvégzi - szögezte le. Az elnök-vezérigazgató nem hagyott kétséget afelől, hogy amennyiben nem sikerül a vagyonkezelési szerződést módosítani, a vagyonkezelő bírósághoz fordul.

Rácz Ernő szerint arra nincs reális esély, hogy az alapítvány többségi tulajdonhoz jusson a HH Rt-ben, mivel az ehhez szükséges források nem állnak az alapítvány rendelkezésére és a másik tulajdonos, az Arago csoport sem kívánja eladni azt.