Idén 13 százalékkal nő a közszférában dolgozók bére

A közszférában az idén 13 százalékkal nőnek a keresetek, miután a kormány képviseletében Stumpf István kancelláriaminiszter megállapodást írt alá a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) pénteken a Parlamentben.

A miniszter az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta: a kormány korábban garantálta, hogy a közszférában dolgozók bérét az inflációval, valamint a gazdaság növekedési ütemének felével növeli. A megállapodás jóváhagyásával a kormányzat teljesíti ígéretét és azt a jövőben is vállalja.

Szabó Endre, a SZEF elnöke a megállapodástól a jelenleginél jobb bérrendszert, tisztességesebb béreket, és a szakszervezeteket érintő kérdésekben több beleszólási lehetőséget vár.

A megállapodáshoz csatlakozott a szövegtervezet előkészítésében is részt vevő Értelmiségi Szakszervezetek Tömörülése, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Vízügyi Országos Szakszervezet, így a megállapodást összesen több mint 40 szakszervezet támogatja.

A megállapodás szövegtervezetét a SZEF-hez tartozó szakszervezetek 84 támogató, 21 elutasító szavazat, valamint 3 tartózkodás mellett fogadták el múlt héten csütörtökön. A megállapodás tervezetét az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete nem hagyta jóvá.

(MTI)

Ajánlat:

Miniszterelnöki Hivatal

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

Korábban:

Bérkiegészítésre legfeljebb huszonnégyezer forint
(2001. március 9.)