Februárban több mint 11 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma

Vágólapra másolva!
A regisztrált munkanélküliek száma 11649 fővel nőtt februárban az egy hónappal korábbi adatokhoz képest, és így 408350 munkanélkülit tartottak nyilván a hónap végén. A tavaly februárihoz képest több mint 29 ezerrel kevesebb munkanélkülit regisztráltak, viszont továbbra is nagyok az eltérések az egyes megyék között. A fővárosban 2,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig 21,2 százalékos. A hónapban mintegy 38 ezer új állás keletkezett és 44187 állás maradt betöltetlen.
Vágólapra másolva!

Februárban 11649 fővel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma januárhoz képest, így a hónap végén 408350 munkanélkülit tartottak nyilván a munkaügyi központok - tájékoztatott hétfőn a Gazdasági Minisztérium. A tavaly február végihez képest 29325-tel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma.

Továbbra is meglehetősen nagyok az eltérések a regisztrált munkanélküliek alapján számított ráta szerint az egyes megyék között. Februárban a fővárosban 2,7 százalékos volt a mutató, Győr-Moson-Sopron megyében, valamint Pest megyében egyaránt 4,7-4,7 százalékos. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében viszont 21,2 százalékos volt a ráta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 20,1 százalékos, Nógrád megyében pedig 16 százalékos.

A nyilvántartásban szereplő munkanélküliek száma az ország valamennyi régiójában csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. A központi régióban, valamint a közép- és nyugat-dunántúli térségben az átlagosnál is nagyobb csökkenést regisztráltak. A kedvezőtlenebb munkaerő-piaci helyzetű térségekben is javulást figyeltek meg.

A regisztrált munkanélküliek létszáma alapján számolt munkanélküliségi ráta ugyancsak az ország valamennyi régiójában csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a legnagyobb javulás három dunántúli és az észak-alföldi régióban következett be, ahol egy százalékpontos vagy azt meghaladó volt a ráta csökkenése.

Február során 38280 új álláshelyet jeleztek a munkáltatók. Az előző hónapokról megmaradó 38819 álláshellyel együtt ez 77099 darab ajánlatot jelentett.

Az álláshely betöltésével vagy visszavonással 32912 állásajánlat szűnt meg, s így a hónap végén 44187 álláshely maradt betöltetlen.

Februárban 11995 olyan dolgozó regisztráltatta magát, akinek nem a munkaerő-piaci alapból támogatott munkahelye szűnt meg. Közülük még egy százalék sem nyilatkozott úgy, hogy munkáltatója a minimálbér 40 ezer forintra emelése miatt szüntette meg munkaviszonyát, vagy emiatt nem hosszabbította meg határozott idejű munkaszerződését - hangzott el a tájékoztatón.

(MTI)