A terveket felülmúló mértékben igényelnek hitelt az FHB-nál

A várakozásokat meghaladó mértékű, 3,5 milliárd forintnyi hitelkérelmet nyújtottak be az ügyfelek március közepéig a Földhitel- és Jelzálogbankhoz (FHB). Zádori János, az FHB szóvivője elmondta, hogy az első két és fél hónapban beérkezett igények a jelzálogbank előzetes várakozását is meghaladták. Hozzátette, hogy az igénylőknek ebben az időszakban 2,5 milliárd forintnyi kölcsönt már folyósítottak.

Továbbra is a használt lakás vásárlásához és az építkezésekhez nyújtott hitelek a legnépszerűbbek - erősítette meg a szóvivő. Úgy vélte, hogy az igények év eleji dinamikus növekedése a termékek egyre szélesebb körű ismertségén kívül - a korai építkezéseket lehetővé tevő - gyenge télnek volt köszönhető.

A Postabank tervezett tulajdonszerzését a jelzálogbankban Zádori János a pontos részletek nyilvánosságra hozataláig nem kívánta kommentálni. Azt azonban elmondta, hogy az FHB-nak a Postabank eddig is konzorcionális partnere volt, ám a gyakorlatban a pénzintézet nem értékesített FHB hiteleket.

Zádori János utalt arra, hogy a jelzáloghitelezés biztonsága miatt a vonatkozó jogszabály csak önálló jogi személyiségű társaságként engedélyezi a jelzálogbanki működést.

A kormány legutóbbi ülésén támogatott, részleteiben még nem tisztázott koncepció szerint a Magyar Posta szerezhet tulajdont a Postabankban, utóbbi pedig megvásárolhatja az FHB teljes részvénycsomagját vagy lakáshitelezési területét. A jogszabály szerint így leánybanki, vagy konzorcionális együttműködésre nyílna lehetőség a Postabankkal.

A tervek szerint az FHB lakossági hiteleinek állománya a tavaly év végi 11,5 milliárd forintról 2001. június 30-ig 15,7 milliárd forint fölé, majd év végére 21,4 milliárd forint fölé emelkedik. A hitelkihelyezésekhez szükséges forrásokat jelzáloglevél kibocsátással fedezik. Az első nyilvános kibocsátáson, elsősorban intézményi befektetők, 2,4 milliárd forintot meghaladó össznévértékű jelzáloglevelet jegyeztek le.

Várhatóan 2 hónapon belül újabb, 1,5-2 milliárd forintos kibocsátásra kerül sor. Összesen ebben az évben - nyilvánosan és zárt körben - mintegy 11,5 milliárd forintnyi jelzáloglevél kibocsátásra készül a bank.

A tervek szerint az FHB 2001-ben még mintegy 695 millió forintos veszteséggel zárja az évet, ám a hitelintézet vezetése szerint az idén először már nyereséges időszakról is számot adhatnak, sőt jövőre 479 millió forintos nyereségre számítanak. A nettó kamatbevételek a tavaly év végi 802 millió forintról az idén várhatóan 1,6 milliárd forint fölé emelkednek és jövőre a tervek szerint meghaladják a 2,7 milliárd forintot.

Ajánlat:

Földhitel- és Jelzálogbank

Postabank

Magyar Posta

Korábban:

A Postabank is csökkenti a lakáshitelei kamatát
(2001. március 13.)

Tovább csökkennek a lakáshitelek kamatai
(2001. március 11.)