Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdai ülésén 14 igen szavazattal 10 nem ellenében általános vitára alkalmasnak találta a pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az ülésen a budapesti tőzsde elnöke a vállalatfelvásárlási szabályok további szigorítását javasolta.
Vágólapra másolva!

A bizottsági vitában Göndör István szocialista képviselő kifogásolta, hogy 22 módosítást nyújtanak be egy törvénycsomagban, amelyeknek nem sok köze van egymáshoz. A képviselő szerint ennek alapján nehezen várható el az állampolgároktól a jogkövető magatartás.

Horváth János fideszes honatya megismételte: a módosítások mindegyike az uniós jogharmonizációt szolgálja, ugyanakkor kifogásolta, hogy a változások államháztartásra gyakorolt hatása nincs számszerűsítve.

Simor András, a Budapesti Értéktőzsde elnöke üdvözölte a vállalatfelvásárlási szabályok szigorítását, de két ponton szerinte módosítani kellene a javaslatot. Azt javasolta, hogy ha egy cég 5 százalékos tulajdont szerez egy másik vállalatban, akkor azt ne csak a felügyeletnek és az adott társaságnak jelezze, hanem tegye közzé nyilvánosan is.

Simor András azt is indítványozta, hogy a 33 százalékos tulajdonrész megszerzése esetén kötelező ajánlatnál lehessen tenni olyan kitételt, amely alapján a megtett vételi ajánlat csak akkor lenne érvényes, ha legalább 50 százalék plusz egy szavazatra tesz szert az érintett cég a felvásárolni kívánt vállalatban.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban: