<P>Ismét lengyel-magyar agrárvám-vita </P>

Vágólapra másolva!
Lengyelország megszüntette a magyar kukorica, búza, paradicsompüré, sertés- és baromfihús szállítására 2001. január 1-jétől biztosított korlátozott CEFTA-kedvezményeket, ezzel ismét kiújulhat a vámháború a két ország között.
Vágólapra másolva!

Horváth Gábor külügyi szóvivő szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Külügyminisztérium a lengyel kormány szerdán megjelent rendeleteiből értesült arról, hogy a magyar fél kérése ellenére Lengyelország március 19-i hatállyal visszavonta a magyar kukorica, búza, paradicsompüré, sertés- és baromfihús szállítására 2001. január 1-jétől biztosított korlátozott kedvezményeket is.

A szóvivő szerint ismét megbomlott Magyarország és Lengyelország között a CEFTA alapján érvényes jogok és kötelezettségek egyensúlya.

Az egyes magyar agrártermékekre eddig biztosított korlátozott CEFTA-kedvezmények lengyel részről történt visszavonása negatív üzenet, és ellentétben áll a problémák tárgyalásos rendezésére irányuló törekvésekkel - mondta a szóvivő.

A vitás kérdésekről Martonyi János külügyminiszter és Artur Balazs lengyel agrárminiszter csütörtökön, Budapesten egyeztet.

(MTI)