Vágólapra másolva!
Teljesen bizonytalanná vált, hogy a törvényben megadott határidőig, azaz idén július 1-jéig a mezőgazdasági szövetkezetek vissza tudják-e vásárolni a külső üzletrészek jelentős részét. Az erről rendelkező törvényt ugyanis módosítani szeretné a kormány, mivel az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. az állami agrárcégeknek a Magyar Fejlesztési Bankhoz történő átcsoportosítása miatt nem tud hitelt adni a szövetkezeteknek kötelezettségük végrehajtásához.
Vágólapra másolva!

Mire a módosítás általános és részletes vitája lezajlik a parlamentben, addigra megszületik az új törvényhez kapcsolódó kormányrendelet, csak néhány hét marad a körülbelül 15-20 milliárd forintra rúgó hitelek folyósítására. Az agrártárca valószínűleg emiatt szerette volna módosítani a törvényben megszabott eredeti határidőket, ám ebbe a kormány végül nem egyezett bele.

Ráadásul az üzletrésztörvény módosítása késve kerülhet a Tisztelt Ház elé, mivel az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága tegnap nem támogatta a Miniszterelnöki Hivatal által beterjesztett javaslatot. A módosítás szerint "a pénzügyminiszter által kijelölt szerv" fog kölcsönözni a szövetkezeteknek. Ez a "szerv" valószínűleg a Magyar Államkincstár lesz, hiszen a módosításban az is szerepel, hogy a kölcsönt egy éven belül "a központi költségvetés különleges bevételek fejezetébe" kell majd törleszteniük a szövetkezeteknek.

Mihálovits András

(Népszava)

Korábban: