<P>Módosulhat a kormány inflációs prognózisa</P>

Vágólapra másolva!
Matolcsy György gazdasági miniszter elképzelhetőnek nevezte, hogy a társadalmi szervezetekkel a közeljövőben folytatandó megbeszélések után módosulhat a kormány inflációs prognózisa, bár a miniszter tarthatónak vélte a kormány idei, 5-7 százalékos tervét. Matolcsy úgy vélte, hogy a magyar gazdaság képes lehet a kedvezőtlen világgazdasági tendenciák kivédésére.
Vágólapra másolva!

Tavaly egyszerre növekedett gyorsan a gazdaság és javult a folyó fizetési mérleg, bővült az átlagkereset és a fogyasztás - mondta Matolcsy György gazdasági miniszter a gazdaság múlt évi eredményeit és az idei kilátásokat összegző csütörtöki sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

Matolcsy szerint idén nehéz lesz az 5 százalék feletti gazdasági növekedési ütemet tartani, részben a magas bázis, részben a kedvezőtlenebb világgazdasági tendenciák miatt.

A miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy a magyar gazdaság elég erős ahhoz, hogy a külső hatásokat kivédje, mert az infrastruktúra fejlődik, a hazai fogyasztás bővül és a lakásprogram sikeres. Matolcsy György szerint több mint harmincezer otthon építése akár egy százalékkal is növelheti a gazdaság bővülését.

A gazdasági miniszter megerősítette: a kormány 5-7 százalék közötti inflációval számol 2001-re, és a kabinet a gazdasági-társadalmi partnerekkel együtt közös inflációs előrejelzést szeretne elfogadni a közeljövőben. Hozzátette: amennyiben az érintettek úgy látják, hogy a költségvetés készítésekor használt 6 százalékos inflációs előrejelzés nem tartható, akkor a kabinet ezt módosítja.

Matolcsy elmondta: az inflációs előrejelzés módosítása elsősorban a nyugdíjakra és a versenyszféra béreire lehet hatással.

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)