A Shell és az RWE közös benzinkúthálózatot hoz létre

Vágólapra másolva!
A legnagyobb német energiavállalat az RWE AG, valamint a Shell németországi cége fele-fele arányban közös vállalatot hoznak létre a kőolajfinomítás, valamint a benzinkúthálózat üzemeltetés terén. Az egyesüléssel Németország legnagyobb, 3200 töltőállomással rendelkező, a piac 23,4 százalékát lefedő hálózata jön létre - közölte az RWE Essenben.
Vágólapra másolva!

Az új társaság, hamburgi központtal, Shell & DEA Oil GmbH (a DEA az RWE benzinkúthálózatot üzemeltető leányvállalta) néven működik tovább. Az RWE közleménye szerint az üzlettel sikerül a jelenlegi piacvezető, E.ON érdekeltségébe tartozó Aral benzinkúthálózatot a második helyre szorítani a német piacon.

A RWE tájékoztatója szerint 750 fővel csökkentik a társaság létszámát, és éves szinten - a szinergiahatások következményeként - mintegy 300 millió márkás megtakarításra számítanak.

A megállapodás értelmében 2004-től a Shell további részhez jutna a közös vállalatban és ezzel átvenné az ellenőrzést a cég felett.

A közösen felállított stratégia értelmében a társaság megtartja a DEA márkanevet, mely alatt két különböző minőségű üzemanyagot árusítanak majd: a jobb minőségű üzemanyagot Shell márkanév alatt, míg Dea név alatt az olcsóbb, az ameikai Conoco konszern Jet-kútjaival versenyző üzemanyagtípust.

(Üzleti Negyed)