Elhalasztották a pénzügyi felügyelet és a CIB Bank közötti pert

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának Szabó György által vezetett tanácsa pénteken június 20-ra halasztotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által a CIB Bank Rt. ellen kezdeményezett per tárgyalását. A halasztásra azért került sort, mivel az alperes újabb dokumentumokat nyújtott be, ezek tanulmányozása a bíróság indoklása szerint további időt igényel.
Vágólapra másolva!

A PSZÁF azért perli a CIB Bankot, mert a felügyelet szerint a törvények szellemével és a hatóság alapelveivel ellentétesen cselekedett, amikor megvásárolta a Milford Holdings Ltd.-től a BorsodChem Rt. részvényeinek 24,8 százalékát és szerződéses kapcsolatba lépett a Szibériai-uráli Petrolkémiai és Gázipari Társasággal (Szibur). A szerződés szerint a Szibur vételi opcióval rendelkezik a CIB Bank által megvásárolt BorsodChem részvénycsomagra.

Szabó György bíró elmondta, hogy a zárt ülés során a perben érdemi tárgyalásra nem került sor, perjogi vita zajlott. Az alperes újabb dokumentumokat nyújtott be, ezek tanulmányozása időt igényel és ezért határozott a halasztás mellett. A felügyeletet Orosz V. Sándor ügyvéd, a CIB Bankot Ceglédi László és Szécskay András ügyvédek képviselték. A tárgyaláson megjelent a bank és a Szibur képviselője is. Ceglédi László szerint a gazdasági versenytörvény alapján a PSZÁF nem perelheti be a bankot a részvénytranzakció miatt.

A bíró az ügyvédek bemutatkozása után a felperes kérésére, amivel az alperes is egyetértett, zárt ülést rendelt el. A felek azzal indokolták a zárt ülés kérvényezését, hogy a bank és a Szibur közötti opciós szerződés üzleti titkokat tartalmazhat, a tárgyalás alatt felmerülő egyes elemek pedig bank- és más üzleti titkokat sérthetnek.

(MTI)

Ajánlat: