Idén 3,6 milliárd forint támogatás jut bérlakások építésére

Vágólapra másolva!
A bérlakás-program keretében az önkormányzatok 3,6 milliárd forint támogatást kapnak 2001-ben. Az elmúlt évben kiírt pályázatok eredményeként 42 önkormányzat összesen 838 lakást építhet, vásárolhat vagy alakíthat ki. A nyertesek között több megyeszékhely is található, valamint a fővárosban a IV., a VI., a VIII., illetve a XI. kerület.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzatok 3,6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak bérlakások létesítésére a bérlakás-program keretében - közölte Hegedűs Éva, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára egy hétfői sajtótájékoztatón.

Elmondta: a szaktárca döntött a tavaly kiírt pályázatról, amely eredményeként 42 önkormányzat 838 lakást építhet, vásárolhat vagy alakíthat ki.

Hegedűs Éva hozzátette, hogy ezzel az elmúlt évben és idén már összességében mintegy 13 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyertek el pályázat útján az önkormányzatok, amely felhasználásával több mint 3300 bérlakással gyarapodik az önkormányzati lakásállomány.

A pályázatokban megjelölt 838 bérlakás felépítése, kialakítása, illetve megvásárlása több mint 5,2 milliárd forintba kerül. A nyertes önkormányzatok ennek az összegnek a 31 százalékát fedezik saját erőből, 1,4 milliárd forintot készpénzben, míg 200 millió forint értékben építési telkeket biztosítottak. A létrejövő 838 lakásból 322 az önkormányzatok szociális bérlakás állományát gyarapítja, 488 lesz költségelven bérbe adott lakás, míg további 28 garzonházi lakás létesül.

Az igényelt állami támogatásból a szociális bérlakások létesítésére mintegy 1,3 milliárd forintot, míg költségelvű lakások létrehozására mintegy 2,1 milliárd forintot kértek a nyertes pályázók.

Hegedűs Éva közölte: a nyertesek között most is vannak megyeszékhelyek, mint például Eger, valamint fővárosi kerületek, így a IV., a VI., a VIII. és a XI. kerület.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a kisközségek aránya nőtt. Tizennyolc pályázatot nyújtottak be olyan kistelepülések, ahol az állandó lakosok száma nem éri el a 2000 főt. Ezek 376 millió forint állami támogatás segítségével bérlakásaik számát 66-tal növelik. A legkevesebb támogatást, 2,5 millió forintot Hajós igényelte, míg a legnagyobb összeget, több mint 300 millió forint Bicske illetve Budapest IV. kerülete kapta.

A pályázatok segítségével döntően egy-másfél-, illetve kétszobás lakásokat építenek, vagy vásárolnak az önkormányzatok. A lakások átlag ára az összes nyertes pályázat alapján számítva négyzetméterenként 122 ezer forint, ami a Magyarországon múlt évben épített lakások építési költségénél 7 ezer forinttal alacsonyabb.

Hegedűs Éva elmondta azt is, hogy a múlt évben az építési hitelek állománya 60 százalékkal nőtt és az idén februárban összesen 2,2 milliárd forintot tett ki.

Hozzátette: a múlt évben összesen 44 709 lakásépítési engedélyt adtak ki, ami előrevetíti, hogy az idén mintegy 28-29 ezer lakás épülhet Magyarországon, ami 30 százalékkal több, mint tavaly volt.

(MTI)

Ajánlat: