Romlott a számlaadási fegyelem

Vágólapra másolva!
A kiskereskedők, piacozók 59 százaléka nem adott semmilyen számlát, bizonylatot az adóhivatal revizorainak a csütörtöktől szombatig tartó ellenőrzésen - közölte tájékoztatóján Hajdu Miklósné, az APEH főosztályvezetője. A hivatal még tavasszal a Dunakanyarban újabb átfogó ellenőrzésre készül, a nyári hétvégi balatoni razziát követően ősszel újra a fővárosra koncentrálnak.
Vágólapra másolva!

A hétvégi fővárosi adóellenőrzés kárvallottjai közül 38 bolt számíthat legalább hat, maximum 20 napos bezárásra. Ugyanakkor 37 millió forint bírságot szabhatnak ki - ez a gyorsmérlege a háromnapos számlarazziának. Az elmúlt hétvégén a fővárosban 8 megye revizorai 578 próbavásárlás során "elkeserítő" számlaadási fegyelmet tapasztaltak. Az ellenőrzött boltok, vendéglátó egységek, piacozók 59 százaléka elmulasztotta a számlaadást. Az APEH korábbi tapasztalatai szerint a hét végén - a munkaidő lejártával - drasztikusan nő a számlaadást elmulasztó kereskedők aránya, ezért időzítette a hivatal a mostani háromnapos ellenőrzést részben szombatra - mondta Hajdu Miklósné.

A fővárosi piacokon 92 ellenőrzésre került sor, az itt kereskedők, szolgáltatók 89 százaléka ellen indult eljárás. A színházi büfék sem maradtak ki a sorból, 5 fővárosi teátrum négy büféjében szintén eljárást indítottak a revizorok a számlaadás elmulasztása miatt.

A tavaly őszi és tavaszi ellenőrzésekhez képest is romlott a számlaadási fegyelem, ám ennek ellenére őszig újabb átfogó ellenőrzésre nem kerül sor a fővárosban. A helyi igazgatóságok revizorai persze addig is dolgoznak, idén Budapesten mintegy 10 ezer számlaellenőrzést tervez az APEH a fővárosban, további 20 ezret az ország más területein - mondta Hajdu Miklósné.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)