<P>Idén tíz százalék alá csökken a tényleges társaságiadó-teher</P>

Vágólapra másolva!
Magyarországon a kedvezményeket is figyelembe vevő tényleges társaságiadó-terhelés mértéke idén és jövőre 10 százalék alá csökken, ami egyes elemzők szerint már az adóparadicsomként nyilvántartott államok kategóriájába sorolja az országot - írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A kedvezmények nagy része azonban 2003-ra kifut, vagyis az EU-csatlakozás előtt ismét 10 százalék fölé emelkedik az átlagos adóterhelés mértéke.

A Napi Gazdaság beszámol arról, hogy a társasági adó magyarországi, 18 százalékos kulcsa a legalacsonyabb az OECD országok között. A Pénzügyminisztérium kimutatása szerint tavaly a tényleges adóterhelés mértéke 10,7 százalékos volt, ami a tárca számítása szerint idén 8,9 százalékra csökken, és jövőre tovább mérséklődik. A minisztérium a csökkenő tendenciát a kis- és középvállalkozások számára bevezetett beruházási kedvezménnyel, és a közepes cégek részére felkínált hitelkamat-kedvezménnyel indokolta.

Az OECD azokat az országokat, ahol a társasági adó mértéke alacsonyabb 10 százaléknál, adóparadicsomnak tekinti.

A Pénzügyminisztérium prognózisa szerint 2003-tól emelkedik a társasági adóterhelés mértéke, mert ekkor járnak le a tíz évre adott adókedvezmények. Ezek a könnyítések idén 34 milliárd, jövőre 40 milliárd forintos bevétel-kiesést jelentenek a költségvetésnek. Az előrejelzés szerint 2004-re ismét 10 százalék fölé emelkedik a tárasági adóterhelés szintje, mert ekkortól szűnnek meg a vegyesvállalatok adókedvezményei.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Adó
(az Üzleti Negyed rovata)