Agrárkereskedelmi világháborúba keveredtünk

Vágólapra másolva!
Nem indult kedvezően ez az esztendő a magyar agrárexportőrök számára. A támogatások leépítése mellet ugyanis a különféle állatbetegségek miatt életbe léptetett kereskedelmi korlátozásokkal is szembe kell nézniük. Újdonság, hogy Magyarország hagyományos vitapartnerein, a régió országain kívül most a legfőbb piacainak tekinthető uniós tagállamokkal is szembekerült.
Vágólapra másolva!

Hamarosan újabb agrárkereskedelmi konfliktusokba keveredhet Magyarország. Legalábbis erre utal, hogy Balás Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára nemrégiben szokatlanul kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba azon országokkal szemben, amelyek rövid időn belül nem oldják fel a magyar élő állatokra és húskészítményekre vonatkozó indokolatlan importtilalmat. Jelenleg a barikád másik oldalán a "megszokott" Lengyelországon kívül Horvátország, Szlovénia és Oroszország áll. Furcsa módon a magyar agrárexporttól saját termelőit féltő kelet-közép-európai országok közé keveredett az egyik európai uniós tagállam, Olaszország is. Az olaszok tudniillik idén is leállították a magyar húsvéti bárányok importját.

Az itáliaiak ezúttal a száj- és körömfájásjárvány terjedésére hivatkozva szabtak gátat az élő állatok behozatalának, a korlátozást kiterjesztve a betegség által egyáltalán nem érintett kelet-európai országokra is. Az olasz egészségügyi minisztérium végül április 19-ig meghosszabbította ugyan a száj- és körömfájás miatt március 7-én életbe léptetett és március 27-én egyszer már meghosszabbított importtilalmat, ezúttal azonban az Európai Unión kívüli országokat kivonták az intézkedés hatálya alól. Az olasz korlátozás bevezetését követően lépett hatályba Szlovéniában és Horvátországban az import- és tranzit- tilalom. Az olasz intézkedés után azonban Szlovénia eltörölte a tranzit korlátozását.

A döntések azonban már későn születettek. Balás Péter szerint ugyanis a mintegy 30 millió dollár értékű éves hazai juhkivitel 40 százalékát húsvét előtt exportáljuk. Az olaszországi korlátozás jelentős veszteséget okozott a hazai juhágazatnak. Jávor András, a Juh Terméktanács elnöke úgy számol, hogy a szállítási tilalom miatt 100 ezer bárány rekedhet az országban. Száz-százhúszezer bárányt a tilalom alatt levágva vittek Olaszországba. Az elkövetkezendő napokban, húsvétig még mintegy 100-120 ezer tejes, illetve pecsenyebárány hagyhatja el az országot. Az olasz tilalom miatt a tenyésztők kára elérheti az 1,5 milliárd forintot.

Az oroszokkal gyaníthatóan már nem lesz ekkora "szerencséje" Magyarországnak. Balás Péter emlékeztetett arra, hogy Oroszország március végén 21 napos importtilalmat vezetett be a húskészítményekre. Bár a magyar fél folyamatosan szorgalmazza az intézkedés feloldását, a tárgyalások eddig nem vezettek eredményre. Körvonalazódik valamiféle megoldás a lengyel-magyar agrárvitában, amely immár évek óta rontja a két ország kapcsolatait. A március 22-i magyar-lengyel miniszteri megállapodásra hivatkozva Balás Péter elmondta: legkésőbb április 15-ig a két ország eltörli az egymás ellen bevezetett piacvédelmi intézkedéseket, feloldják a húskészítmények és az élő állatok kereskedelmének korlátozását.

Magyarország a Nyugat-Európában pusztító kergemarhakór, valamint a ragadós száj- és körömfájásjárvány miatt Olaszországon kívül más EU-tagállamokkal is szembekerült az elmúlt hetekben. Sokan reklamáltak ugyanis a túlzottan szigorú magyar korlátozások miatt. Magyarország ugyanis nem csupán az élőállatokra és a belőlük készült termékekre, hanem a ragályt esetleg hordozó anyagokra, például a takarmányokra is kiterjesztette a behozatali tilalmat. Sokan ennek a meggondolatlan intézkedésnek tudják be, hogy Brüsszel alaposan leminősítette Magyarországot a kergemarhakór elterjedésének kockázatát elemző jelentésben. A vitában Magyarország meghátrált. Legalábbis erre utal, hogy április 4-től Németh Antal országos főállatorvos engedélyt adott a különféle takarmányok, takarmánykiegészítők, használtruha- szállítmányok, gépek behozatalára. Nem nehéz kitalálni, mely országok állnak a döntés felülvizsgálatának hátterében, hiszen a főállatorvos közleménye külön megemlíti, hogy Franciaországból naposbaromfi, keltetőtojás és nem takarmánycélú gabona importjára is lehetőség nyílik.

(Népszava)

Korábban:

Ismét lengyel-magyar agrárvám-vita
2001. március 21.

Az olasz importstop miatt befellegzett a bárányexportnak
2001. március 7.