Tovább emelkedhet a benzin ára

Vágólapra másolva!
A motorbenzineknél a nyár elejéig további áremelkedésre lehet számítani, az év egészében azonban az átlagár a tavalyi szinthez képest nem növekszik - mondta kedden Geszti László, a Mol Rt. igazgatója sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az igazgató közölte, hogy az üzemanyagárak emelkedése mögött a világban jelentősen csökkenő készletek állnak, így a 95-ös motorbenzin jelenlegi tonnánkénti 315 dolláros ára elérheti a tavalyi csúcsot jelentő 400 dolláros szintet is a következő hónapokban.

Geszti László elmondta: folyamatosan vizsgálni fogják a kereslet-kínálat viszonyát, és amennyiben szükséges, a tavalyi évhez hasonlóan a piaci árnál akár alacsonyabban is forgalomba hozzák a motorbenzineket. Tavaly akár a 300 forintot is elérhette volna a benzin ára, ha a Mol a keresleti igények alapján nem fogja vissza az emeléseket - emlékeztetett az igazgató. Az ebből eredő tavalyi veszteséget Geszti László 10-15 milliárd forintra becsülte.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az év második felében fokozatos ármérséklődésre számítanak, így a 95-ös oktánszámú motorbenzin jegyzésára visszasüllyedhet a 240 dolláros tonnánkénti szintre. Ennek alapján a kiskereskedelmi literenkénti ár decemberre 228-230 forint körül alakulhat.

Az igazgató közölte: a gázolaj ára jobban ki van téve az időjárás viszonyainak, így nehezebben becsülhető alakulása a benzinnél. Ugyanakkor meglátásuk szerint a jelenlegi 228 dolláros tonnánkénti jegyzésár szeptember-októberig több mint 50 dollárral emelkedik tonnánként, így a gázolaj literenkénti ára a negyedik negyedévben 220 forint körül alakulhat. A Mol Rt. az ár előrejelzéseinél az év végéig változatlan adótételekkel és további 3-4 százalékos forintgyengüléssel számolt.

Geszti László elmondta, hogy Magyarországon éves szinten 2-3 százalékos üzemanyagfogyasztás-bővüléssel számolnak, az első negyedév alapján azonban ennél kisebb növekedésre lehet számítani. Az igazgató azt is hangsúlyozta, hogy az infláció szempontjából kedvező az alacsony gázolajár, mivel a fogyasztási árak növekedésében elsősorban e termék játszik szerepet.

(MTI)

Ajánlat:

Mol Rt.

Korábban:

Tovább emelkedik a benzin ára szerdától, a gázolaj ára csökken
(2001. április 9.)