A vártnál gyengébb volt a Motorola első negyedéve

Vágólapra másolva!
Az amerikai Motorola mobiltelefon-gyártó cég az idei első negyedévben 533 millió dollár nettó veszteséget szenvedett el, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 448 millió dolláros profittal. A vállalat bevételei 7,752 milliárd dollárt tettek ki az első három hónapban, ami 11 százalékos csökkenésnek felel meg az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Az előzetes piaci konszenzus 7,97 milliárd dolláros bevételt valószínűsített erre az időszakra.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknál is rosszabb első negyedévi eredményt jelentett a keddi New York-i tőzsdezárás után az amerikai Motorola mobiltelefon- és elektronikai termékeket gyártó vállalat. A vállalat egyébként 16 év óta most jelentett először negyedévi veszteséget

A szerda hajnalban közzétett adatok szerint a nettó veszteség 533 millió dollár - részvényenként 24 cent - volt az első három hónapban, a tavalyi azonos időszak 448 millió dolláros profitja után. A folytatódó tevékenységből eredő, egyszeri tételek nélkül számított üzemi veszteség 206 millió dollár, részvényenként 9 cent volt. A cég bevétele az idei első negyedében 7,752 milliárd dollár volt, 11 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 8,768 milliárd dollárnál.

A Thomson Financial/First Call pénzügyi elemző csoport piaci konszenzusa előzőleg részvényenként 7 centes üzemi veszteséget és 7,97 milliárd dolláros értékesítést valószínűsített a vizsgált időszakra.

A Motorola már novemberben, majd februárban is profitfigyelmeztetést adott ki idei első negyedévére a gyenge amerikai és globális mobiltelefon- és félvezető-keresletre hivatkozva.

A cég papírja a New York-i értéktőzsdén 13 százalékkal - 1,50 dollárral - 13,00 dollárra emelkedett a keddi kereskedési nap végére, annak a befektetői meggyőződésnek a hatására, hogy a két profitfigyelmeztetés után a Motorola nemigen tud kínos meglepetést okozni. A zárás utáni folytatódó elektronikus forgalomban azonban a papír 0,95 dollárt veszített értékéből az eredménybeszámoló után.

A Motorola már tavaly óta agresszív költségcsökkentő programot hajt végre; ennek egyik eleme 22 ezer fő elbocsátása a 147 ezres alkalmazotti gárdából, ami 15 százalékos leépítésnek felelt meg.

A két nagy rivális, a Nokia és a világ harmadik legnagyobb gyártója, az Ericsson április 20-án teszi közzé negyedéves jelentését. Mindkét cég szintén előzetes profitfigyelmeztetéseket tett közzé a csökkenő értékesítés miatt.

(MTI)

Ajánlat:

Motorola