<P>Alapítványi támogatás pályakezdőknek</P>

Vágólapra másolva!
A legnehezebb helyzetben talán a fiatal, induló kisvállalkozók vannak, hiszen a bankok nem szívesen adnak olyan cégeknek kölcsönt, melyek még nem képesek megfelelő garanciákat nyújtani. Az Életpálya Alapítvány új, kedvező hitelezési lehetőséget kínál az ifjú üzletembereknek.
Vágólapra másolva!

Beindította Ifjúsági Pénzügyi Támogatási Programját (IPTP) az Életpálya Alapítvány. A jogszabályok miatt közvetlenül hitelnyújtással nem foglalkozhat, ezért az Életpálya Alapítvány csupán közreműködött abban, hogy a Károly, walesi herceg nevével fémjelzett Youth Business International által fölajánlott 50 ezer angol font, nagyjából húszmillió forint, eljusson a címzettekig.

A kedvezményes hitel célja, hogy a megalapozott üzleti tervvel jelentkező, fiatal, általában kezdő vállalkozók úgynevezett mikrohitelhez jussanak. Természetesen ez a kölcsön sem nélkülözheti garanciákat. Az IPTP hitelkonstrukciója elfogadja az üzleten belüli, valamint a hitelből vásárolt eszközöket. Az IPTP-hitelhez, a nevében is szereplő ifjúságnak megfelelően a 18-32 éves korosztályok juthatnak. A kezdőkön kívül a növekedési pályára álló vállalkozásokat is szívesen támogatják. Az alapítvány segít a hitelkérelmek elkészítésében is.

A hitel futamideje a szerződés aláírásától számítva három év. Egy-egy pályázó legkevesebb 100 ezer, de legfeljebb egymillió forintot kaphat. A hitel fix kamatozású, és a teljes futamidőre a hitelszerződéskor érvényes jegybanki kamat plusz három százalék. A kamatot és a hitelrészleteket az érintettek havonta törleszthetik. A türelmi idő nem több fél évnél.

A fiatal vállalkozók az Életpálya Alapítvány szakembereinek tanácsai alapján üzleti és pénzügyi tervet nyújtanak be. A kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról is, hogy nincsenek lejárt köztartozásai. A hitelbíráló bizottság indokolt esetben kérheti biztosítás megkötését. Az alapítvány folyamatosan figyelemmel kíséri a hitelt elnyert fiatalok vállalkozását.

Eddig hat fiatal üzletember hitelkérelmét fogadták el, és összesen 5,3 millió forint értékben kaptak kedvezményes támogatást. A legkisebb összeg 100 ezer, a legnagyobb összeg egymillió forint volt.

Az Életpálya Alapítvány képviselői elmondták, nem kizárt, hogy a később magyar cégek is beszállnak az IPTP kedvezményes hitelkonstrukciójába.

(Népszava)

Ajánlat: