<P>Terítéken az áfa csökkentése</P>

Vágólapra másolva!
A Népszava által megkérdezett pénzügyi szakértők szerint az európai uniós csatlakozás idejére kellene tartalékolni a jelenleg 25 százalékos általános forgalmiadó-kulcs csökkentését. Ez az intézkedés jól jöhet az ország pénzügyi unióba lépése előtt, amikorra az évi átlagos inflációt a mostani legalább harmadára, azaz a tavalyi számok ismeretében 3 százalék alá kellene mérsékelni.
Vágólapra másolva!

Nyitott kapukat döngetnek a vállalkozói érdekképviseletek akkor, amikor a forgalmiadó-terhek csökkentését szorgalmazzák a kormánynál. A pénzügyi tárca ugyanis a 2000-re tervezett, számtalan változatban kidolgozott adókoncepcióban sokáig kitartott amellett az elképzelés mellett, hogy az uniós jogharmonizáció miatt legalább az EU-országokban alkalmazott szintre, azaz 20 százalékra kellene mérsékelni a jelenleg 25 százalékos áfa-kulcsot.

Ez a lépés azonban nem kis tehertétel lenne a költségvetés számára. Az öt százalékpontos mérséklés - a lakossági vásárlásokat és a beruházásokat figyelembe véve - összességében megközelítően 130 milliárd forintnyi bevételkieséssel járna együtt. Kérdés, hogy ezt miből ellentételeznék.

Az MSZP parlamenti frakciója szerint az idei év éppen alkalmas lenne az áfa-terhek csökkentésére, ugyanis legalább ennyi többletbevétellel gazdagodik a költségvetés a vártnál nagyobb infláció miatt. Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő Rt. elemzője a Népszava korábbi kérdésére 200 milliárd forintnyi szabadon elkölthető forrást valószínűsített. Varga Mihály pénzügyminiszter ellenben a Gazdasági Tanács hétfői ülésén leszögezte: ebben a kormányzati ciklusban már nincs lehetőség az adózási szabályok jelentős változtatására.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a jelenleg 25 százalékos áfa-kulcs csökkentése milyen hatást gyakorolna az inflációra, a bérekre, illetve a keresletre. A Pénzügyminisztérium korábban azzal számolt, hogy a tartós fogyasztási cikkek több mint 2, a ruházkodási cikkek és a hírközlési szolgáltatások pedig 4 százalékkal kerülnének kevesebbe, ha kisebb lenne az adóteher. Emellett a tárca 2 százalékos forgalomnövekedést feltételezett.

A lap által megkérdezett szakértők szerint egyáltalán nem biztos, hogy mérséklődnének a fogyasztói árak az adóterhelés csökkentése miatt. Annyi hatása azonban vélhetően mindenképpen lenne ennek a lépésnek, hogy elmaradnának az aktuális áremelések - hangsúlyozta Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Szövetségének elnöke. Egyes szakértők szerint nem biztos, hogy célszerű lenne már most elherdálni ezt az inflációcsökkentő eszközt. Az áfa-kulcs mérséklésének egyszeri pozitív hatása lehet az árakra, a későbbiekben azonban gondoskodni kell a kieső bevételek pótlásáról. Ezt viszont nem lehet más, nehezebben behajtható adók - személyi jövedelemadó, társasági nyereségadó - növelésével ellentételezni.

Lehetséges forrás a jelenleg 12 százalékos kedvezményes áfa-kulcs növelése, amire egyébként az uniós jogharmonizáció miatt is szükség lenne - mondta Zara László. A pénzügyi tárca korábban a kedvezményes kulcs 2 százalékos növelésében gondolkodott. Az ötlet azonban elvérzett azon, hogy nem kis terhet jelentett volna a lakosság, azon belül is elsősorban az alacsonyabb jövedelműek számára. A számítások szerint a kedvezményes áfa-kulcs alá tartozó háztartási energia árát 7,1 százalékkal növelné az adóteher emelése, az egyéb termékek és szolgáltatások - élelmiszerek, tömegközlekedés - pedig 1,8 százalékkal kerülnének többe.

Dutka Noémi

(Népszava)