Drágul a sertés, olcsóbb lesz a marhahús

Vágólapra másolva!
Heteken belül drágulhat a sertéshús a boltokban. A húsvétot megelőző hét végétől igényelhető támogatás hatására ugyanis ugrásszerűen növekedik a húsexport, de már most százszámra viszik az élőmalacot, élőhízót a közeli országokba. Mindemiatt kevésnek bizonyulhat a tavalyihoz képest lecsökkent sertésállomány, ami felvásárlási és látványos fogyasztóiár-emelkedést okozhat, feltéve, ha az országot elkerüli a száj- és körömfájás járvány.
Vágólapra másolva!

Ebben az évben várhatóan elmarad a húsvét utáni szokásos húspiaci pangás. A múlt hét vége óta igényelheti a húsexportőr a kivitelt segítő állami támogatást, ami miatt felpöröghet a sertésfelvásárlás és -kivitel. A feldolgozók hónapok óta vártak erre a pénzre, 10 milliárd forint értékű húskészletet halmoztak fel a hűtőházakban - mondta Menczel Lászlóné, a Magyar Húsiparosok Szövetségének titkára. Ez a nagy készlet elsősorban a külpiaci igények kielégítésére szolgál.

Az EU az ottani állatbetegségek miatt keresi a megbízható minőségű disznóhúst, de Korea, Japán, Oroszország szintén nagy vásárlónak számít. Kérdés, hogy néhány hét múlva lesz-e még elegendő sertés az országban. Az állomány ugyanis több százezerrel kisebb, mint tavaly ilyenkor volt. Ugyanakkor a nagy kereslet miatt idén az eddig jellemző heti 60 ezerrel szemben a múlt héten már 90 ezer sertést vágott le és dolgozott fel a húsipar. Az 50 százalékos felfutás egyértelműen felfelé húzza az eddig is magas árakat: 290-300 forintot fizettek az elmúlt hetekig 1 kiló élő sertésért, a múlt héten már 330 forint volt az ára a legjobb minőségű hízó kilójának - jelentette ki Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára. Ez a felvásárlási ár azonban a legtöbb ágazati szakember szerint akár 370-380 forintra is felszaladhat. Menczelné nem akart árbecslésekbe bocsátkozni, de kijelentette, ha a felvásárlási árak ilyen ütemben szöknek a magasba, annak hatása a fogyasztói árban is érezhető lesz. Mindez azt jelentheti, hogy egy kiló karaj a mostani 950-1000 forintos szintről akár 1100-1200 forintra is felkúszhat, s többe kerül majd a párizsi, a virsli, a kolbász, a sonka is.

A marhahús ugyanakkor aligha drágul, mert a kereslet 10-15 százalékkal csökkent. Ennél meghatározóbb az élőmarhaexport szinte teljes leállása, és a marhahúskivitel is a töredékére esett vissza. A vágásszám 10 százalékkal csökkent. Mindemiatt nem csoda, hogy a marha felvásárlási ára néhány hét alatt 10 százalékkal, 170-175 forintra esett kilónként. Az élősertés áremelkedését és az egész piac összeomlását okozhatja viszont, ha az Európai Unióban tomboló száj- és körömfájás járvány hazánkat is eléri. Ekkor már az export leállása miatt értékesíthetetlen húskészletek halmozódhatnak fel, ami mind a felvásárlási, mind a fogyasztói árak csökkenését hozza magával. Ez a tény is magyarázza, hogy miért kezdett exportoffenzivába a magyar húsipar: amíg lehet, ki kell használni a kínálkozó piaci lehetőségeket.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)